Predsjednik Narodne skupštine Srpske

Čubrilović: Uložiti maksimum napora u dalje unapređenje odnosa

  • 23.12.2020. 12:56

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić istakli su da će uložiti maksimum napora u dalje unapređenje odnosa između Srbije i Srpske i dva parlamenta.

Čubrilović je rekao novinarima, nakon sastanka u Beogradu sa Dačićem, da je izuzetna čast i zadovoljstvo što je na sastanku konstantovano da je Srbija faktor stabilnosti u ovom dijelu svijeta zbog politike koju vodi, držeći do stavova svog naroda, poštujući svoju naciju i podržavajući Srbe u BiH, odnosno u Republici Srpskoj.

"Nastavićemo saradnju. Važna je saradnja između svih institucija. Koristimo ono što je Dejtonski sporazum dao nama za pravo, a to su Specijalne paralelne veze koje imamo sa Srbijom, da i na ovom nivou držimo do toga", rekao je Čubrilović.

On je naveo da je dosadašnja saradnja dva parlamenta bila na zavidnom nivou i da postoji spremnost Dačića da se nastavi istim putem i tempom.

Čubrilović je rekao da je pozvao Dačića u posjetu Srpskoj, koja će biti upriličena u prvom kvartalu iduće godine, u zavisnosti od uslova pandemije virusa korona, da se dogovori i nastavi saradnja na nivou komisija koje već rade.

"Te komisije su iz različitih odbora i jednog i drugog parlamenta i, svakako, imaju jedna drugoj šta da ponude i poduče, pogotovo nas iz Republike Srpske, s obzirom na mladu demokratiju i parlamentarizam - dogodine će biti tri decenije", rekao je Čubrilović.

On je rekao da je odnos Srbije prema Republici Srpskoj kroz razne vrste podrške - od podrške razvoju škola, domova zdravlja i svega što život znači, do otvaranja novih radnih mjesta i osposobljavanja ljudi na određenim prostorima na samostalan život - sigurno ima veliki značaj.

Čubrilović je rekao da Republika Srpska podržava stavove Srbije u političkim smislu u svim segmentima i zainteresovana je, kao i njeni građani, za sve što su zainteresovani i građani Srbije.

On je rekao da rukovodstva Srpske i Srbije, na čelu sa predsjedavajućim i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, uradila mnogo u proteklih nekoliko godina i to može da bude primjer kako dalje da se nastavi.

Čubrilović je zahvalio Dačiću za prijem i za sve ono što Srbija čini prema Srpskoj. 

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок