Delegacija Skupštine Vojvodine u Banjaluci

Čubrilović: Ukloniti zakonske barijere i unaprijediti saradnju

  • 05.04.2019. 12:21

Saradnja Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine je intenzivna i uspješna, zaključak je nakon sastanka predstavnika ove dvije Skupštine.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je u Banjaluci razgovarao sa delegacijom Skupštine AP Vojvodine o daljoj saradnji i uklanjanju zakonskih barijera da bi bila omogućena realizacija konkretnih projekata, posebno kada je riječ o saradnji privrednika.Čubrilović je rekao danas da je neophodno raditi na poboljšanju zakonskih okvira za unapređenje svih vidova saradnje Srpske i Autonomne Pokrajine Vojvodine, posebno imajući u vidu emotivne i porodične veze jer je veliki broj ljudi koji žive u Vojvodini porijeklom iz Srpske.

Generalni sekretar NS RS Nebojša Zgonjanin podsjetio je da je ova saradnja proizašla iz Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama. Zgonjanin kaže da je na ovom sastanku usvojen i okvirni plan rada za 2019. godinu. 

Dmitar Stanišić predsjednik Poslaničke grupe prijateljstva Skupštine AP Vojvodine sa Narodnom skupštinom Republike Srpske kaže da ove službe sarađuju svakodnevno. Kaže, veliki je značaj saradnje i veza ove dvije Skupštine.

Da je saradnja ove dvije Skupštine sve jača i intenzivnija tvrdi i generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac. Kaže, aktivnosti Skupština su usaglašene, a cilj sastanaka je, kako kaže, razmjena iskustava i dobre prakse u pogledu unapređenja rada službi Skupština. 

Memorandum o saradnji stručnih službi ova dva Parlamenta potpisan je 14. novembra 2017. godine u Novom Sadu.

Na sastanku je dogovoreno da uskoro Poslanička grupa prijateljstva Skupštine AP Vojvodine, koja broji 75 od ukupno 120 poslanika pokrajinskog parlamenta, bude domaćin posjete zvaničnika Republike Srpske i predstavnika Privredne komore Republike Srpske, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.