Predsjednik parlamenta

Čubrilović: Udari na Srpsku ne prestaju, ali ih Narodna skupština sve uspješno amortizuje

  • 22.10.2019. 21:28

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je parlament tokom 28 godina rada svojim odlukama amortizovao udare prema Srpskoj i srpskom narodu u BiH, te naveo da atak na Republiku ne prestaje, kao i da je ovo prostor projektovan tako da uvijek ima novih izazova.

Čubrilović je naglasio da je Narodna skupština Republike Srpske amortizovala udare poput ukidanja himne i grba Republike, te pokušaja ukidanja naziva Republika Srpska i 9. januara kao Dana Republike.

"Srpska je u svakom tom momentu bila na visini zadatka. Naši poslanici su i na sudovima odgovarali za svoj stav u parlamentu. Nisu se libili da donesu odluke za koje su bili svjesni da mogu i sudski odgovarati", rekao je Čubrilović večeras za RTRS povodom 28 godina od proglašenja Skupštine srpskog naroda u BiH, koja je preteča današnje Narodne skupštine Srpske.

On smatra da su rad Narodne skupštine najviše obilježile početne godine nakon osnivanja, kada je donesen Ustav i zakonska rješenja koja su definisala budućnost Republike Srpske.

"Tada je udaren dobar temelj i dobar ustavni osnov, te je to funkcionisanje nastavljeno sve do Dejtona, a nakon njega smo dobili međunarodnu verifikaciju. Ljudi koji su projektovali i razmišljali u to vrijeme o osnivanju Narodne skupštine i o načinu na koji treba da djeluje zakonodavna vlast donijeli su pravu odluku", ocijenio je Čubrilović.

On je naglasio da o specifičnosti uslova u kojima sada radi Narodna skupština Republike Srpske govori činjenica da je nakon posljednjih izbora u BiH jedino ona potpuno zaokružila djelovanje.

"Narodna skupština Republike Srpske radi nesmetano, prema Ustavu i zakonu", rekao je Čubrilović.

On je naveo da je rad poslanika veoma odgovoran i ima širok dijapazon, kao i da se aktuelni saziv još nije prilagodio i upoznao o pravima i obavezama, ali poslanici odgovorno pristupaju obavezama, pogotovo kada je riječ o donošenju pojedinih zakonskih rješenja i odluka.

Čubrilović je istakao da će biti usavršavan rad najviše zakonodavne institucije, te da eventualne izmjene Poslovnika o radu neće biti nauštrb demokratskih procesa i javnosti rada.

"Zatražili smo od šefova klubova poslanika u Narodnoj skupštini da predlože izmjene Poslovnika o radu. Da li će biti izmijenjen zavisi od poslanika, odnosno da li to žele i u kojoj formi. U Poslovniku, zaista, ima nepreciznih stvari koje mogu biti dodatno definisane", rekao je Čubrilović.

On je istakao da su proučene prakse mnogih skupština. "Naša skupština se ne razlikuje mnogo od najviših zakonodavnih institucija u regionu, ali je potrebno unapređivati njene efikasnosti", dodao je Čubrilović.

Čubrilović kaže da su rasprave koje nemaju veze sa tačkom dnevnog reda, verbalni sukobi, pa i uvrede sastavni dio parlamentarnog života, ali da to treba više pripisivati pojedincu, nego kao obilježje parlamenta.

"Parlament izvršava sve obaveze prema zakonu, Poslovniku o radu i rukovodstvo Narodne skupštine se trudi ostati na tom nivou. Poslanici sa sobom nose i različite navike i kućno vaspitanje. To treba više pripisivati pojedincu, nego posmatrati kao obilježje parlamenta", naglasio je Čubrilović.

Govoreći o činjenici da je u prva tri kvartala Narodna skupština Republike Srpske usvojila 45 zakonodavnih akata i 31 tematsku cjelinu, te da je posljednja sjednica imala više od 40 tačaka, Čubrilović je naveo da je važna priprema i da tačke prođu odbore koji su zainteresovani da razmatraju pojedine tačke, zauzmu određene stavove, jer tu stručnost dolazi do izražaja više nego u samom parlamentu.

Govoreći o radu Vlade Republike Srpske, Čubrilović je ocijenio da je zadovoljan dinamikom rada.

"Zahvaljujući radu Vlade, Narodna skupština obaveze izvršava planiranom dinamikom. Kada je riječ o ekonomskoj situaciji, možemo da budemo zadovoljni jer Vlada izvršava sve budžetske obaveze, te servisira dugove prema kreditorima. Međutim, nedostaje više infrastrukturnih investicija, što je preduslov za bolji privredni razvoj, a znam da će ovo biti promijenjeno u narednih nekoliko mjeseci", kaže Čubrilović.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм