Povratnici mogu računati na podršku institucija Srpske

Čubrilović u posjeti Eparhiji bihaćko-petrovačkoj

19:21, 16.12.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Srpski povratnici u Bihaću mogu da računaju na pomoć institucija Republike Srpske – poručio je to predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović nakon posjete Eparhiji bihaćko-petrovačkoj. Nakon Svete arhijerejske liturgije u Hramu Svete Trojice, sastao se sa episkopom bihaćko-petrovačkim.

"To svakako znači poruka našem narodu, našim građanima, poruka jedne sabornosti koju naša crkva gaji stoljećima. Mi smo tu da to podržimo, a nadam se da ćemo biti sve više prisutni i na ovim prostorima, srpski narod ima ovdje tradiciju i Srpska pravoslavna crkva ima ovdje tradiciju", kaže predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Nedeljko Čubrilović.

Pomoć bi dobrodošla  u obrazovnom sistemu, jer srpska djeca u Bihaću nemaju priliku da do kraja proučavaju srpski jezik i istoriju, ali i u izgradnji obilježja na mjestima stradanja Srba u Garavicama i u Bihaću. 

Episkop bihaćko-petrovački Sergije

"Ovo je redovna posjeta u ove pretpraznične dane, kada se pripremamo postom i molitvom za Božić, i nadamo se da je svaki dolazak naš ovdje podrška ovom narodu bez obzira koliko ga ima, ali posebno pozdrav i signali podrške iz Republike Srpske", rekao je Episkop bihaćko-petrovački Sergije

Bihaćki Srbi koji su došli na bogosluženje pričaju da ih u gradu nema mnogo i da žive u slozi sa komšijama drugih vjeroispovjesti. Mnogo im znači što je pravoslavni hram u gradu obnovljen. 

"Znači mi puno, pošto nas ovdje ima malo i jedino se okupimo ovdje, pošto sam sama, živim tu u Lohovu i svake nedjelje dolazim","Ima i dječice, a pretežno mi stari. Dječica ta tu u komšiluku i to je to", samo su neke od izjava vjernika.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije poručio je da će uraditi sve što je moguće kako bi srpski narod ostao na prostoru eparhije. Izrazio je nadu da će biti poboljšana i saradnja Eparhije i kantonalnih vlasti, radi omogućavanja svih prava, uključujući i pitanje povratka imovine.