Predsjednik Narodne skupštine Srpske

Čubrilović: Srpsku niko ne može da ugrozi - ni Bakir ni SDA

  • 30.03.2019. 19:56

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da zaključci Glavnog odbora SDA u kojima se bavi Republikom Srpskom predstavljaju dnevno-političke potrebe Bakira Izetbegovića, ali i pokušaj kupovine vremena pred izbor Savjeta ministara.

Čubrilović je rekao Srni da takve zaključke shvata dnevno-političkim potrebama Bakira Izetbegovića da učvrsti svoju poziciju unutar stranke, a da SDA postavi na bolje pozicije unutar politike BiH. 

"To nikako drugačije ne vidim, ne vidim to ni kao prijetnju Republici Srpskoj. Republiku Srpsku ni Bakir Izetbegović niti bilo koja druga politička opcija ne može da ugrozi", rekao je Čubrilović. 

Prema njegovim riječima, sve to rade uoči izbora Savjeta ministara, jer nekome treba da kupi vrijeme kako se to ne bi desilo. 

Čubrilović je dodao da nekome izgleda smeta da BiH postaje država svih građana, pa se svaka prilika koristi da se jedan narod osudi. 

"Mene je kao čovjeka i kao građanina sramota da iz jednog naroda neprestano trpimo poniženja, osude", rekao je Čubrilović. 

Govoreći o zaključku SDA koji se odnosi na presudu Radovanu Karadžiću, SDA navodi da je jasno da je riječ o individulanoj odgovornosti ako je ima, te da se ne presuđuje Republici Srpskoj. 

"Republika Srpska je prije svih ratnih dešavanja, 9. januara, konstituisala najviše zakonodavno tijelo, i od tada gradi svoje institucije. Da nije bilo rata ona bi ih isto tako izgraddila", istakao je Čubrilović. 

Komentarišući jedan od zaključaka sa sjednice Glavnog odbora SDA o napadima na povratnike u Republiku Srpsku, Čubrilović je istakao da bi u Srpskoj željeli da povratnici u Federaciji BiH imaju status kakav imaju povratnici u Srpskoj. 

"Mjereno prema bilo kojim vrijednostima i kriterijumima mnogo je bolji položaj povratnika u Republiku Srpsku nego obrnuto", rekao je Čubrilović. 

On je dodao da je i Bijeljina, gdje je bio u posjeti, dobar primjer za to, ali da treba otići u Glamoč, Grahovo, Drvar i vidjeti poziciju povratnika u rim sredinama. 

Čubrilović je objasnio da u ovom slučaju govori o lokalnim zajednicama u kojima je većinsko srpsko stanovništvo, a da se može zamisliti kakvo je stanje tamo gdje su Srbi zastupljeni jedan-dva procenta ili čak u promilima. 

"Tamo gdje ih je bilo desetine hiljada danas ih je tek nekoliko stotina", rekao je Čubrilović. 

On smatra da Izetbegović i svi drugi koji tako razmišljaju ne misle dobro BiH za koju je deklarativno zalažu, a rade nešto sasvim drugo, što ne vodi ničemu. 

"Ova država nema perspektivu i onda ne treba da krive nekog drugog kad ima neki radikalniji stav", zaključio je Čubrilović.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.