Predsjednik NSRS

Čubrilović: Srpski narod se izborio za slobodu i pravo na Srpsku

12:07, 11.01.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović odbacio je navode kojima se Dan Republike Srpske definiše kao „neustavan“ praznik, ističući da se radi o netačnim i zlonamjernim tezama kojima sarajevski političari i mediji produbljuju jaz i podgrijavaju krizu u političkim odnosima u BiH.

Čubrilović je podsjetio da je Republika Srpska ispoštovala odluku Ustavnog suda BiH kojom je osporen Dan Republike Srpske i donijela novi Zakon o Danu Republike, koji je objavljen u „Službenom glasniku Republike Srpske“ broj 113/16, koji je na snazi i koji niko nije osporio.

"Nakon Odluke Ustavnog suda BiH mi smo tražili preispitivanje Odluke o stavljanju van snage dijela Zakona o praznicima Republike Srpske kojim je osporen Dan Republike. Nakon što Ustavni sud nije usvojio naš prigovor, Narodna skupština u skladu sa Ustavom i zakonom jednoglasno je donijela odluku o provođenju referenduma sa pitanjem „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”, objasnio je Čubrilović.

Dodaje da je na osnovu rezultata referenduma Narodna skupština na sjednici 25. oktobra 2016. usvojila Zakon o Danu Republike Srpske kojim je ponovo utvrdila 9. januar kao datum praznovanja, te naglasio da do danas taj Zakon niko nije osporio.
Podvukao je da u članu 2. važećeg Zakona o Danu Republike jasno piše: „Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Čubrilović je rekao da neistinite tvrdnje o proslavi navodno „neustavnog“ Dana Republike imaju za cilj da ospore pravo Republike Srpske da proslavlja vlastiti rođendan, dok 12 godina Federacija BiH ne provodi odluke Ustavnog suda o zastavi, himni, grbu, konstitutivnosti srpskog naroda i njegovog jezika i pisma.

"Svima koji u obzir uzmu ove činjenice jasno je da upravo oni koji se predstavljaju kao branioci i zaštitnici BiH ruše njene temelje, a to je u ovom slučaju Ustavni sud BiH kao najviši državni pravosudni organ" rekao je Čubrilović.

On je zaključio da je, sviđalo se to nekome ili ne, srpski narod u BiH izborio svoju slobodu i pravo na Republiku Srpsku, koja je potvrđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, i da neće nikoga pitati koje praznike može, a koje ne može da proslavlja.