Za Srpsku običan radni dan

Čubrilović: Srpski narod nema lijepa sjećanja na 1. mart

  • 01.03.2019. 13:41

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je 1. mart, koji u Federaciji BiH /FBiH/ obilježavaju kao "dan nezavisnosti BiH", za Republiku Srpsku običan radni dan.

"Nema zakona o praznicima i nemamo jedinstvene praznike u BiH i za nas u Republici Srpskoj to je običan radni dan", rekao je Čubrilović novinarima u Beogradu. 

On je podsjetio da Republika Srpska i srpski narod nemaju lijepa sjećanja na 1. mart 1992. godine. 

"U BiH ne sporimo nikome da obilježava svoje datume, ali to za Republiku Srpsku ništa ne znači. Mi nećemo doći u situaciju da oni spore naše praznike, ali isto tako otvoreno kažemo da 1. mart nije naš praznik", rekao je Čubrilović. 

Komentarišući to što institucije BiH, iako nema zakona o praznicima, obilježavaju 1. mart, Čubrilović je rekao da to još jednom govori o pokušaju unitarizacije "svega i svačega u BiH, pa tako i praznika". 

U dijelu Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom 1. mart se obilježava kao "dan nezavisnosti BiH", dok se ovaj datum u Republici Srpskoj ne slavi. 

Srbe u Republici Srpskoj i BiH 1. mart podsjeća na nelegalni referendum o nezavisnosti BiH sproveden 1992. godine na koji većina Srba nije izašla i na kojem su preglasani od druga dva naroda - Bošnjaka i Hrvata. 

Istog dana su muslimanski ekstremisti ubili srpskog svata ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u Sarajevu, što je za mnoge bila najava početka rata u BiH.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.