Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Čubrilović: Srpska spremna da sprovodi sporazum u potpunosti

  • 21.11.2020. 08:49

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je najvažnija činjenica da je mir na prostoru BiH donio Dejtonski mirovni sporazum i da je Srpska spremna da ga sprovodi u potpunosti.

"To je mir koji je Republika Srpska prihvatila, iako nije bila oduševljena dejtonskim riješenjima, ali je u sprovođenju Sporazuma bila mnogo principijelnija od Federacije BiH", rekao je Čubrilović.

On je istakao da su se predstavnici Republike Srpske zalagali za sprovođenje slova, a ne duha Dejtonskog sporazuma, kao što su iz FBiH to pokušavali da urade.

"Rješenja koja su donesena u BiH, prije svega visokih predstavnika, su derogirala ovlašćenja entiteta, što ne ide u prilog Republici Srpskoj i nisu učinili državnu zajednicu BiH boljom, nego su nanijeli štetu entitetima i državnoj zajednici", dodao je Čubrilović.

On je naglasio da bi BiH bila prosperitetnija državna zajednica da se dozvolilo domaćim političarima da imaju više udjela u tumačenju Dejtonskog sporazuma i sprovođenju konkretnih rješenja.

"Ostaje činjenica da se Srpska zalaže za Dejtonski sporazum koji je dugoročno rješenje ukoliko bi se primjenjivao u izvornom obliku, a ne uvođenje novih nadležnosti na nivo BiH što su radili uglavnom stranci. Srpska će se zalagati da vrati neka od ovlašćenja, i nisam nerealan kada ovo kažem, nego svjestan da je to veoma teško, ali se nećemo prestati zalagati za ono što su naše nadležnosti i obaveze", zaključio je Čubrilović.
 

Тагови:
  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.