Predsjednik Narodne skupštine Srpske

Čubrilović: Srpska i zemlje regiona opredijeljene za članstvo u EU

  • 04.11.2019. 15:26

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da su države iz regiona potpuno opredijeljene za realizaciju svojih nastojanja i želja da postanu članice EU, bez obzira na to kada će se to dogoditi.

Čubrilović je istakao da, s obzirom na problematiku koja je prisutna u EU, nije za očekivati da balkanske države brzo postanu njene članice, ali da je važnije da usvajaju evropske standarde.

"Manje je važno da li će se to dogoditi do 2025. ili 2030. godine. Važno je da se usvajaju ti standardi. Narodna skupština i druge institucije Republike Srpske se trude da, usvajajući zakonska rješenja, u potpunosti primijene evropske direktive. Standardizacija nam je svima neophodna bez obzira na to kada će se dogoditi da budemo dio ujedinjene Evrope", rekao je Čubrilović nakon završetka Konferencije predsjednika parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i država Višegradske grupe u Budimpešti.

On je dodao da se učesnicima konferencije obratio i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban koji je upozorio na nedaće kroz koje se može naići i mora proći na putu ka EU.

"Njegov savjet je bio da se balkanske države, koje su ovdje predstavljene na nivou parlamenata, ne obeshrabre činjenicom da mogu da naiđu na posebnu vrstu problema, nego da te probleme rješavaju i da uvijek postoji mogućnost alternative", naglasio je Čubrilović.

On je podsjetio da će predsjednik Narodne skupštine Mađarske Laslo Kover izjavu koju su potpisali predsjednici parlamenata koji su učestvovali na skupu proslijediti evropskim intitucijama.

"Očekujemo da zalaganje Mađarske urodi plodom kao što je to bilo prije nekoliko godina kada su neke druge zemlje ulazile u EU", kaže Čubrilović.

Predsjednici parlamenata zemalja Jugoistočne Evrope i članica Višegradske grupe potpisali su danas izjavu o proširenju EU u kojoj je navedeno da pojačavaju podršku proširenju Unije i da Unija treba da ostane otvorena prema zemljama koje dijele zajedničke vrijednosti.