Predsjednik NSRS

Čubrilović: Sjećanje na brutalan napad na vojnike JNA bolna rana

  • 03.05.2020. 11:03

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je sjećanje na brutalan napad na nedužne vojnike JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu bolna i teška rana na srcu porodica ubijenih i srpskog naroda koja svjedoči o porazu i sramoti pravosuđa BiH i međunarodnog prava.

"Licemjerje i nemoral pravosuđa BiH, kao i međunarodnog ratnog krivičnog prava, ogleda se u činjenici da ni nakon 28 godina od organizovanog napada na kolonu vojnika, koja se mirno povlačila iz grada i brutalnih likvidacija, zločinci nisu odgovarali za ovaj zločin", poručio je Čubrilović.

On je istakao da je više nego očigledno da je ubistvo vojnika JNA planski smišljeno, organizovano i nemilosrdno izvršeno pred očima cijelog svijeta i snaga UN, ali da su zločinci amnestirani od odgovornosti kako bi se očuvao međunarodni stereotip o isključivo srpskoj krivici za sve zločine u proteklom ratu u BiH.

Čubrilović je napomenuo da porodice ubijenih mladića do danas nisu dočekale pravdu, da su im godinama branili da dođu u Sarajevu i u miru polože cvijeće i upale svijeće na mjestu zločina.

"Političko Sarajevo odlučno gazi po svim srpskim žrtvama i ignoriše bol porodica ubijenih i njihov vapaj za pravdom. Zbog toga, uvijek i iznova, moramo podsjećati generacije koje dolaze na ovaj, kao i na sve druge nekažnjene zločine u proteklom ratu, kako se nikada nikome ne bi ponovili", istakao je Čubrilović.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije RBiH, Teritorijalne odbrane RBiH i, posebno, paravojnih muslimanskih Formacija kojima su komandovali osvjedočeni predratni sarajevski kriminalci.

Iako je bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)