Predsjednik Narodne skupštine Srpske

Čubrilović: Savjet ministara nije formiran zbog SDA

  • 29.07.2019. 19:03

Opasno je uvlačiti Srpsku u problematiku neformiranja Savjeta ministara. Tako prvi čovjek Parlamenta Srpske, Nedeljko Čubrilović komentariše poslednje napade SDA u kojima je SNSD i HDZ okrivila za kočenje uspostavljanja novog saziva. Besmisleno je, kaže Čubrilović, optuživati Republiku Srpsku da traži nešto neustavno, jer je SDA ta koja uslovljava dogovor pristupom u NATO.

"Nova besmislica, a u stvari pravdanje svog stava ne želeći da formiraju Savjer ministara i da ova država profunkcioniše u punom kapacitetu onako kako to izborni zakon definiše. To svakako ne odgovara ni Republici Srpskoj ni BiH. Savjet ministara treba što prije da se formira", istakao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

U prilog tome da opstrukcije formiranju Savjeta Ministara stižu iz SDA, idu i tvrdnje izvora iz te stranke da vlast neće biti formirana do sredine septembra. Tačnije, do kongresa SDA. Izvori bliski SDA kažu da kočenjem formiranja Savjeta ministara, Bakir Izetbegović dobija političke poene unutar partije kako bi ostao na njenom čelu. 

Iako funkcioneri Srpske upozoravaju na opasnost od igranke sa formiranjem Savjeta ministara, u PDP-u bi, čini se, dodatno da zakomplikuju stvar. Tako za generalnog sekretara stranke, Milka Grmušu, vlast koju bi formirali izborni pobjednici, ne bi bila legitimna, i to čini se, samo zato što bi je sastavljala SNSD. Radije bi, izgleda da Savjeta ministara u tom slučaju i nema, iako bi najveću štetu trpili građani.

"Ta vlast kakva god da bude, ako i bude formirana, a pitanje je kada će neće imati legitimet da donese potrebne promjene u ovom društvu. Šta je po Vama rješenje, da li da ne bude Savjeta ministara? Rješenje je ono što sam rekao, da napravimo konsenzus oko izbornog zakona", rekao je Milko Grmuša, generalni sekretar PDP-a.

Kako će BiH bez Savjeta ministara funknionisati do tad, ipak, ne odgovara. Ne odgovara jasno ni na to da li je PDP ta koja bi trebalo da formira vlast. Zato su jasni u SNSD-u. Kažu da im legitimitet ne mogu osporiti ni SDA ni PDP.

"Ako bi pokušali to da urade na neki prevarantski način, na taj način bi prevarili građane Republike Srpske i na taj način bi samo nastavili da nanose štetu Srpskoj što su radili i u protekle četiri godine", naglasio je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a. 

Jedina opcija u kojoj bi SDS i PDP učestvovali u formiranju vlasti je koalicija sa SDA, s obzirom da sami nemaju dovoljno ruku u PD, a odbijaju pozive na razgovor sa SNSD-om. Lider SDS-a, Mirko Šarović je nedavno poručio da su sve varijante moguće, pa i da bi on mogao da bude novi predsjedavajući Savjeta ministara. To samo znači da su pristali na uslovljavanja SDA o pristupu u NATO, koje SNSD odbija, odavno je poznat stav predsjenice Srpske Željke Cvijanović.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.