Čubrilović: Potez Komšića i Džaferovića politička neodgovornost na štetu građana

  • 15.12.2020. 13:20

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je potez dva člana Predsjedništva BiH Željka Komšićai Šefika Džaferovića, koji su odbili da se sastanu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim, ne samo diplomatski skandal, nego i potez na štetu svih građana BiH.

- Ozbiljni ljudi na ozbiljnim funkcijama ne mogu i ne smiju da se rukovode osjećanjima. Oni su izabrani predstavnici koji treba da, i u okolnostima i prilikama za koje smatraju da im nisu naklonjene, nađu načina da se ponašaju u interesu onih koje zastupaju. Interes nikoga u BiH nije i ne može biti da se na ovako prizeman i nediplomatski način ponaša prema zvaničniku jedne od najvećih svjetskih sila - rekao je Čubrilović.

On je naglasio da je ovakva reakcija članova Predsjedništva BiH prema ministru spoljnih poslova Rusije zbog njegovog sastanka sa izbranim zvaničnicima Republike Srpske najslikovitiji odraz političkog stanja u BiH.

- Izabrani zvaničnici Republike Srpske, koja obuhvata pola teritorije BiH, imali su čast i zadovoljstvo da se sastanu i razgovaraju sa ministrom Lavrovim, čija zemlja uvažava političku realnost u BiH. Ni ti razgovori, ni poruke poslije sastanka, nisu bile uperene protiv bilo koga, nego su bile jasne i nedvosmislene kada je u pitanju očuvanje i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma na kojem BiH počiva 25 godina - rekao je predsjednik Čubrilović.

On je dodao da ga čudi diplomatski skandal Komšića i Džaferovića u situaciji u kojoj Federacija BiH Rusiji duguje oko 100 miliona dolara za gas koji joj je isporučen u ratu i što, s obzirom na tu činjenicu, može da izazove konkretne poteze suprotne interesima građana Federacije.

- Republika Srpska je ovjerena Dejtonskim mirovnim sporazumom. Njeni politički predstavnici imaju i pravo i obavezu da se sastaju sa zvaničnicima i predstavnicima bilo koje države svijeta i zastupaju interese svojih građana. To Komšiću i Džaferoviću ne mora da se sviđa, kao što se nama ne sviđaju njihova lobiranja protiv Republike Srpske, ali stvar je pristojnosti, političke zrelosti i diplomatske prakse biti domaćin unaprijed dogovorene posjete visokog zvaničnika strane države. Ovakvo ponašanje neprimjereno diplomatskoj praksi moglo bi se nazvati samo jednim imenom: politička neodgovornost - rekao je Čubrilović.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.