Čubrilović: Postojeća skupštinska većina ostaje do kraja mandata

  • 18.01.2021. 18:30

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament Srpske stabilan i da će dočekati kraj mandata sa postojećom skupštinskom većinom.

"Tu neće biti dodatnih turbulencija i gotovo je neizvodivo da se tako nešto dogodi. Prošli saziv parlamenta radio je sa mnogo manjom skupštinskom većinom i efikasno je odradio svoj mandat. Sada imamo 48 do 50 narodnih poslanika i ta skupštinska većina neće padati", rekao je Čubrilović za Radio Republike Srpske.

Na pitanje da li na izborima noslilac mandata treba da bude stranka ili pojedinac, s obzirom na to da se često dešava da pojedinac promijeni stranački dres, Čubrilović je rekao da će toga sve manje biti, te da ograničavanje narodnog poslanika da u četiri godine ne može da promijeni stav nije najdemokratskije rješenje.

"Ne može stranka da bude nosilac nečije ideje, pogotovo da imate slučaj da cijela grupa ili klub promijeni stav", pojasnio je on.

Kada je riječ o pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ o novom aranžmanu, Čubrilović je naglasio da Srpska ni pod kojim uslovima ne može da prihvati uslovljavanja, odnosno prenos nadležnosti.

"Pokušava se i u ovo vrijeme naći rješenje za nedostatak sredstava sa partnerima koji su spremni da podrže Srpsku u njenim nastojanjima i vjerujem da će Vlada iz ovog problema izaći kao pobjednik, sa kvalitetnim rješenjem, gdje će budžet biti realizovan u cjelosti", istakao je Čubrilović.

On je uvjeren da napadi političkog Sarajeva neće onemogućiti realizaciju brojnih, kvalitetnih zajedničkih projekata Republike Srpske i Srbije.

Čubrilović smatra da takvi projekti mogu samo da donesu dobro svima koji žele da vide da će oni donositi novu vrijednost i za BiH i Srpsku.

On je istakao dobru saradnju Narodne skupštine sa Vladom Srpske, koja, kako je naveo, svoje zakonske obaveze izvršava i u vrijeme pandemije virusa korona, iako nisu bili nimalo jednostavni.

Čubrilović je pojasnio da je u tim uslovima Vlada ispunila sve zakonske obaveze, niko od budžetskih korisnika nije ostao bez plate i ličnih primanja, što je veliki doprinos stabilizaciji ukupnih odnosa u Republici Srpskoj.

"Na vrijeme su pripremljeni budžet i Ekonomska politika za ovu godinu, bez obzira na nezakonito pomjeranje lokalnih izbora u BiH. Vlada je uspjela da uđemo u budžetsku godinu i vjerujem da će Vlada kao i prethodnih godina predano raditi na tome da se budžet i Ekonomska politika realizuju", naveo je predsjednik parlamenta.

Govoreći o odnosima u gradu Banjaluka, kada je gradonačelnik iz jedne, a skupštinska većina iz druge političke opcije, Čubrilović je naglasio da to znači komplikovanje odnosa.

"Već sada imamo rješenja koja nisu sastavni dio obećanja onih koji su željeli ovog kandidata za gradonačelnika. To će brzo početi da stvara određene animozitete, a u kojem pravcu će se to okrenuti, pred nama je da vidimo. Skupštinska većina ima legitimno pravo da i podržava i osporava određena rješenja", naveo je Čubrilović.

On smatra da grad Banjaluka treba da ima rukovodstvo koje posjeduje određeno iskustvo."Banjaluka je veliki grad i za ovakav eksperiment sada nije bilo vrijeme", ocijenio je Čubrilović.

SRPSKA GARANT BEZBJEDNIJEM ŽIVOTU SRPSKOG NARODA U BiH

Čubrilović kaže da je Srpska garantuje bezbjedniji život srpskom narodu u okviru BiH.

Čubrilović je naveo da će narod uvijek imati oslonac u državotvornosti Srpske.

"Nažalost, konstantno se suočavamo sa pokušajem prenosa nadležnosti Srpske na nivo BiH na čemu insistiraju bošnjački političari, ali i dio međunarodne zajednice. Potvrda ovoga jesu i posljednji pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom koji želi da Srpska prenese dio nadležnosti na nivo BiH", rekao je Čubrilović za Radio Republike Srpske.

On je napomenuo da je Srpska stabilna i da njene institucije funkcionišu bolje od onih u Federaciji BiH /FBiH/ i na nivou BiH, iako se u skoro tri decenije postojanja suočavala sa različitim izazovima.

"Činjenica je da pojedini parlamenti u okruženju uopšte ne rade i da nisu definisane skupštinske većine, za razliku od Narodne skupštine i ostalih institucija Republike Srpske koje funkcionišu nesmetano", rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska se zalaže za BiH bez visokog predstavnika i uplitanja dijela međunarodne zajednice.

On je naglasio da ostanak visokog predstavnika u BiH nije dobra poruka za budućnost.

"Ako se ništa nije moglo uraditi za 25 godina, teško je očekivati da u narednom mandatnom periodu visoki predstavnik nešto značajno uradi na dobrobit građana. BiH može brže i bolje ići na evropskom putu bez visokog predstavnika i uz dogovor domaćih lidera", rekao je Čubrilović.

Prema njegovom mišljenju, BiH neće biti u fokusu nove američke administracije, uprkos željama bošnjačkih političara, jer su političke prilike u svijetu izmjenjene.

"Bez Srba i Hrvata je teško mijenjati Ustav BiH, pogotovo ako bi neko želio mijenjati konsitutivnost naroda", rekao je Čubrilović.

Govoreći o migrantskoj krizi u BiH, Čubrilović je ocijenio da su institucije BiH propustile priliku da na kvalitetniji način riješe ovo pitanje.

"Republika Srpska nije u prilici da migrantima pruži utočište pogotovo što je sva pomoć za njih išla posredstvom institucija BiH i nekih privatnih firmi. Srpska nije učestvovala u ovome, niti ima bilo kakvu obavezu", rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Narodna skupština u prošloj godini radila u otežanim uslovima zbog pandemije virusa korona, ali da je realizovala sve što je bilo predviđeno.

"Narodna skupština Republike Srpske je bila najefikasnija i u uslovima pandemije što je od izuzetnog značaja, a plan i program rada Skupštine za ovu godinu imaćemo do 28. februara", zaključio je Čubrilović.