Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

Čubrilović: Pomoći Medicinskom fakultetu da nastavi razvoj

  • 18.11.2019. 15:50

Medicinski fakultet u Foči je snaga i pokretač progresivnih nastavnih procesa na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu i zbog toga je potrebno podržati najavljene projekte i omogućiti dalji razvoj ovog fakulteta, istakao je danas predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je, nakon sastanka sa dekanom Medicinskog fakulteta u Foči Dejanom Bokonjićem, posebno pohvalio uspješan rad Centra za biomedicinska istraživanja tog fakulteta, kao i činjenicu da će od naredne školske godine biti otvoren novi odsjek medicine na engleskom jeziku.

On je naveo da ovaj fakultet ima značajnu poziciju u obrazovnom sistemu Srpske zbog geografskog položaja, kao i zbog toga što školuje kadar iz Srbije, Crne Gore, Srpske i Federacije.

"Ovdje je zaposleno više od 300 ljudi, za kratko vrijeme je oko 1.300 ljekara ovdje steklo diplomu, a oko 70 doktoriralo. Sve su to činjenice koje govore zašto ovdje treba ulagati i zato institucije Republike Srpske imaju razumijevanje za projekte koje dekan najavljuje i sigurno će stati iza toga", rekao je Čubrilović.

On je istakao da pokretanjem odsjeka medicine na engleskom jeziku sistem obrazovanja u Srpskoj dobija novu dimenziju, te da će dolazak stranih studenata biti od velikog značaja ne samo za ovaj fakultet i Foču, već i za Republiku Srpsku.

"Ti ljudi će sutra, kada provedu ovdje pet-šest godina, biti svojevrsni ambasadori i ovog prostora i ovog fakulteta i ovog sistema obrazovanja i zato treba da se svi upregnemo i ove ideje pomognemo", naveo je Čubrilović.

Dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić rekao je da će za nastavak modernizacije nastavno-naučnih programa biti potrebno realizovati određene infrastrukturne zahvate na zgradi fakulteta.

"Broj studenata nam se iz godine u godinu povećava, od naredne krećemo i sa nastavom na engleskom jeziku, očekujemo određeni broj stranih studenata i trebaće nam dodatni kapaciteti za odvijanje nastave. U projektu smo energetske efikasnosti i gledaćemo da nadogradimo još jedan sprat i obezbijedimo novih 1.100 metara kvadratnih", naveo je Bokonjić.

On je napomenuo da postojeći kapaciteti za smještaj studenata neće biti dovoljni i da je potrebno razmišljati o projektima izgradnje novih domskih kapaciteta.

Bokonjić je izrazio zadovoljstvo zbog Nacrta novog zakona o visokom obrazovanju, za koji očekuje da će biti usvojen u što skorije vrijeme. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм