Priština krši međunarodno pravo

Čubrilović: Ozbiljno ugrožena bezbjednsot srpskog naroda na КiM

11:24, 15.12.2018.
Izvor: ATV
Thumbnail
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izrazio je zabrinutost zbog odluke Prištine o transformaciji  Кosovskih snaga bezbjednosti u tzv. vojsku Кosova, ističući da su ovim pogaženi svi međunarodni ugovori i Povelja Ujedinjenih nacija i ozbiljno ugrožena bezbjednost srpskog naroda u južnoj srpskoj pokrajini.  

„Veoma smo razočarani činjenicom da svijet mirno gleda na nepoštovanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i Vojno tehničkog sporazuma iz Кumanova. Ovo je očigledno kršenje međunarodnog prava, konvencija i dogovora kojim se garantuje bezbjednost srpskog naroda na Кosovu i Metohiji“, rekao je predsjednik Čubrilović.

On je istakao da iskreno vjeruje da će država Srbija uspijeti da očuva svoj pravni poredak i da zaštiti sve svoje građane na Кosovu i Metohiji i da spriječi svaki pokušaj narušavanja mira.

„Narod u Republici Srpskoj primio je sa razočaranjem ove vijesti i sa nevjericom posmatra kako Evropa i drugi međunarodni akteri i garanti sporazuma ćute na poteze Prištine. Srpski zvaničnici u Bosni iHercegovini, u proteklom periodu, i za manje, a nekada i izmišljene prekršaje, bivali su rigidno sankcionisani zbog navodnog nepoštovanja jednog drugog međunarodnog akta, Dejtonskog sporazuma. Sa velikom pažnjom i zabrinutošću posmatramo dalji razvoj situacije“, zaključio je Čubrilović.