Predsjednik Narodne skupštine

Čubrilović: Oštro protiv pokušaja revizije istorijskih činjenica

  • 05.05.2020. 16:39

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da se Srpska energično suprotstavlja bilo kakvim pokušajima revizije istorijskih činjenica o nespornom doprinosu ruskog naroda pobjedi nad fašizmom u Evropi.

Čubrilović je za "Rusku gazetu", uoči obilježavanja 75 godina od pobjede nad fašizmom, rekao da nema sumnje da je ruski narod u Drugom svjetskom ratu podnio ogromnu žrtvu i da se ta činjenica nije osporavala čak ni u vrijeme velikih iskušenja, tokom Hladnog rata.

"Nažalost, posljednjih godina počela je revizija rezultata Drugog svjetskog rata, tako što se osporava uloga i doprinos ruskog naroda u slomu nacizma i fašizma. Ta ravizionistička istoriografija je davno izašla iz naučnih krugova i postala dio društvenog mišljenja u zemljama koje su bile članovi antihitlerovske koalicije, kao i u nekim drugim zemljama članicama EU", naveo je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da je vojska sovjetske Crvene armije oslobodila više od deset država - sadašnjih članica EU, kao i drugih zemalja.

"Svaki miroljubivi čovjek dužan je da se pokloni pred tim žrtvama zato što je to najmanje što možemo da uradimo za njih", dodao je on.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske naglasio je da je srpski narod dao najveću žrtvu na području bivše Јugoslavije u borbi sa zlom fašizma.

"Srbi su već tokom demonstracija 27. marta 1941. godine u Beogradu među prvima u Evropi pokazali svoj antifašistički stav. Mi smo dužni da čuvamo i štitimo istinite vrijednosti antifašizma kao slobodarske ideje i da razvijamo kulturu sjećanja o stradanju srpskog naroda koji je u toj borbi dao mnogo više nego bilo ko na Balkanu", naglasio je on.

Čubrilović je naglasio da se Republika Srpska ponosi herojskim učešćem srpskog naroda u antifašističkoj borbi.

"Naša obaveza i dug je da predamo budućim pokoljenjima istinu o herojskom stradanju naroda u borbi sa fašizmom i nacizmom, oštro se suprotstavljajući svim pokušajima revizije istorijskih činjenica koje, nažalost, postoje i u našem okruženju", istakao je Čubrilović i poručio - "Živjelo bratstvo i jedinstvo ruskog i srpskog naroda".