Predsjednik Narodne skupštine Srpske

Čubrilović: "Oluja" simbol pogroma koji Srbi nikada ne smiju da zaborave

14:31, 03.08.2020.
Izvor: Srna
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja 4. avgusta, Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja", da je u toj akciji Republika Hrvatska etnički očišćena od 250.000 Srba što je najveći zločin izvršen u posljednjem ratu na teritoriji bivše Јugoslavije.

"Srbi u nacističkoj Hrvatskoj ubijani su u ustaškim logorima smrti ali uspjeli su da prežive taj stravičan pogrom. Srbi su uspjeli da opstanu na svojoj zemlji, na svojim ognjištima, iako je nacistička NDH, po okrutnosti koju je primjenjivala prema srpskom, jevrejskom i romskom narodu šokirala čak i njemačke i italijanske fašiste. Nažalost, ono što je započeto i nije u potpunosti izvršeno u Drugom svjetskom ratu, Republika Hrvatska je ostvarila u ovom posljednjem ratu u kom je četvrt miliona Srba protjerala sa svoje zemlje", izjavio je Čubrilović.

On je rekao da je sramotno to što pogrom jednog naroda sa svoje teritorije, Republika Hrvatska danas proslavlja kao dan svoje pobjede, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

"Hrvatska nikada nije sankcionisala počinioce zločina nad nedužnim srpskim civilima počinjene u vojnoj akciji Oluja. Republika Hrvatska nije osudila rušenje, paljenje i uništavanje srpske imovine i nije u potpunosti obeštetila vlasnike te imovine", rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da su na veliki srpski praznik, Svetog Iliju 1941. godine hrvatske ustaše pobile, 506 Srba iz Smiljana kod Gospića, rodnog sela velikog srpskog naučnika Nikole Tesle, a u ovom ratu su ubili još 20 Srba poslije čega je Teslino rodno selo ostalo pusto.

"Ovaj primjer sudbine Srba u selu Smiljanu najbolje ilustruje sudbinu i zločin nad Srbima u Hrvatskoj. Akcija Oluja je simbol pogroma jednog naroda, pogroma koji Srbi, ma gdje živijeli, nikada ne smiju da zaborave", naglasio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske ocijenio je da je veoma važno to što Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju godišnjicu stradanja i progona Srba iz Hrvatske, kako bi sačuvali kulturu sjećanja na etničko čišćenje srpskog naroda i buduće generacije upoznali sa velikom žrtvom srpskog naroda.