Predsjednik Narodne skupštine

Čubrilović: Mladi iz Srbije uvijek će imati prijatelje u Srpskoj

  • 16.12.2019. 15:13

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske poručio je danas studentima Pravnog fakulteta u Novom Sadu da će u Srpskoj uvijek imati prijatelje na koje se mogu osloniti kao što je bilo i u prošlosti, izrazivši želju da što češće dolaze u posjetu institucijama i razmjenjuju iskustva sa svojim kolegama.

"Posebno nam je drago kada neko dolazi iz Srbije i Vojvodine. Imamo dugu saradnju koja seže od najvišeg rukovodstva Srpske i Srbije pa do privrednih subjekata. To nas raduje jer potvrđuje da ima perspektive na ovom prostoru. Ista koalicija već godinama uspješno vodi Republiku Srpsku koja dijeli sudbinu zemalja u okruženju, ali najviše gledamo u Srbiju", rekao je Čubrilović u obraćanju studentima u Banjaluci.

On je nakon obraćanja i razgovora sa studentima izjavio novinarima da je Narodna skupština uvela dobru praksu i omogućila da je posjećuju studenti domaćih i univerziteta u Srbiji da bi se upoznali sa radom i nadležnostima parlamenta.

"Ovo će biti djelić u njihovom obrazovanju, a s obzirom na to da su oni pravnici sigurno će im to pomoći u praksi. Zadovoljstvo nam je da imamo priliku da mlade upoznamo sa načinom rada i strukturom Narodne skupštine", istakao je Čubrilović.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim licima Autonomne Pokrajine Vojvodina Duško Ćutilo zahvalio je Čubriloviću na gostoprimstvu i na činjenici da su vrata Narodne skupštine otvorena za 50 studenata.

"Neki od njih su imali status izbeglih, prognanih i raseljenih lica, neki su poreklom iz ovih krajeva, a želeli su da se upoznaju sa značajem institucija Republike Srspke kako za Srpsku tako i generalno za srpski narod, te procedurama i radom Narodne skupštine s obzirom na to da je reč o studentima Pravnog fakulteta. Verujem da će poneti lepo iskustvo", rekao je Ćutilo novinarima.

Prema njegovim riječima, sagovornicima su prenijeli spremnost da u Novom Sadu budu domaćini studentima iz Banjaluke i predstave im rad gradskih i pokrajinskih institucija.

Apsolvent na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Dejan Škobić ocijenio je da je posjeta od velikog značaja jer će kolegama približiti značaj institucija Srpske za srpski narod u Republici Srpskoj.

"Republika Srpska predstavlja primjer koji treba da sledimo svi mi koji studiramo na Pravnom fakultetu i koji ćemo jednog dana biti faktori odlučivanja u Srbiji ili Srpskoj", rekao je Škobić.

Studenti iz Novog Sada posjetili su i Palatu Republike i Vladu Srpske gdje su se upoznali i o radu ovih institucija.