Čubrilović: Izjave Incka ne doprinose pozitivnim rješenjima

  • 22.02.2021. 17:34

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da izjave visokog predstavnika u BiH Valentina Incka ne doprinose pozitivnim rješenjima u BiH, te istakao da će parlament Srpske, ako bude smatrao da je to potrebno, zauzeti stav i odgovoriti na to.

Čubrilović je ocijenio da je riječ o unošenju zabuna u ionako uzavreli javni i politički prostor Republike Srpske i BiH, koje ne doprinose stabilizaciji i smirivanju.

"Očekivanja i priželjkivanja nekih političara u BiH iz reda samo jednog naroda, čiji je, kako se čini, portparol visoki predstavnik, mogu biti puke želje, ali ne i obaveza najvišeg zakonodavnog tela u Republici Srpskoj", izjavio je Čubrilović za Tanjug nakon što je Incko dao ultimatum Skupštini Republike Srpske do maja oduzme odlikovanja dodijeljena zaslužnim pojedincima ili će Srpska biti suočena sa posljedicama.

On je rekao da Incko treba da ta pitanja rješava na osnovu prava i zakonskih činjenica, a nikako da ispunjava želje pojedinih stranaka iz reda jednog naroda.

Čubrilović je objasnio da povelje koje pominje Incko nije dodijelila Narodna skupština, već odbor, kao ad hok tijelo parlamenta za obilježavanje 25 godina njenog postojanja.

"Incko se nikada nije obratio ni za jedan razgovor sa predstavnicima Narodne skupštine Republike Srpske da se dodatno informiše u vezi tih stvari i, ako je htio da oduzme povelje, za to je nadležan neko drugi, a ne Skupština", istakao je Čubrilović.

Visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ponovo je zaprijetio da će nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida u BiH ukoliko do 11. jula ne bude usvojen u parlamentu BiH.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник