Sastanak Čubrilović-Matvijenko

Vrijeme je za ukidanje OHR-a

  • 21.05.2019. 18:08

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas u Moskvi sa predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skuštine  Valentinom Matvijenko o pitanjima međuparlamentarne saradnje i perspektivama  razvoja bilateralnih odnosa. 

Valentina Matvijenko rekla je da Rusija pažljivo prati događaje koji se odvijaju u Republici Srpskoj i da je veoma zainteresovana za dalju saradnju, uključujući i onu na parlamentarnom nivou. 

"Cijenimo prijateljske i konstruktivne odnose uspostavljene između naših naroda", rekla je ona.

Na sastanku je istaknuto da Rusija poštuje Dejtonski sporazum i da smatra da je vrijeme da se ugasi Кancelarija visokog predstavnika, da ode strani protektor i BiH konačno bude prepuštena na upravljanje svojim demokratski izabranim liderima.

Predsjednik Čubrilović je govorio o razvoju bilateralne saradnje, trgovinskih i ekonomskih veza Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije. 

Istakao je da Republika Srpska ostaje čvrsto opredjeljena za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će dosljedno zastupati Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH. 

Na sastanku je bilo riječi i o kulturnoj saradnji, te povećanju broja studenata iz Republike Srpske na univerzitetima u Moskvi, kao i učenju ruskog jezika u školama u Srpskoj.  

Predsjednik Narodne skupštine pozvao je Valentinu Matvijenko i delegaciju Saveta Federacije da posjete Republiku Srpsku. 

Razgovoru su prisustvovali zamjenik predsjedavajućeg Vijeća Federacije Ilijas Umakhanov, prvi zamjenik predsjedavajućeg Odbora Vijeća Federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov, član Odbora Vijeća Federacije za nauku, obrazovanje i kulturu Aleksej Кondratjev.

Predsjednik Čubrilović u posjeti Ruskoj Federaciji boravi na poziv predsjednice gornjeg doma Ruskog parlamenta Valentine Matvijenko. 

Čubrilović bi sutra, u nastavaku posjete Rusiji, trebalo da se sastane sa poslanikom ruske Dume Jevgenijem Primakovim, koji je i predsjednik organizacije Ruska humanitarna misija i predsjednikom Кomiteta za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Кonstantinom Кosačevim.