Hrvatske vlasti legalizovale zločin

Čubrilović: Etničko čišćenje u „Oluji“ jedan od najvećih zločina u bivšoj Jugoslaviji

  • 04.08.2018. 10:55

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je, povodom obilježavanja srpskog stradanja i progona u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“, da je ovo jedan od najvećih zločina na prostoru bivše Jugoslavije za koji niko nije odgovarao.

„Iako je riječ o najmasovnijem etničkom čišćenju na ovim prostorima, progonu više od 250.000 Srba i spaljivanju njihovih kuća, ubistvu hiljada vojnika i civila u povlačenju i bombardovanju izbjegličkih kolona niko iz hrvatskog vojnog i političkog vrha nije odgovarao za ovaj zločin, što je poraz međunarodnog prava i pravde“, poručio je Čubrilović.

On je rekao da uprkos nepravdi i neprocesuiranju zločinaca kojim su, zapravo, hrvatske vlasti legalizovale zločin, srpski narod na ovim prostorima nikada ne smije da zaboravi pogrom Srba i da uvijek i iznova traži pravdu i istinu za žrtve etničkog čišćenja.

„U srcu Evrope jedan narod je ubijan, pregažen, protjeran i etnički očišćen sa svojih vijekovnih ognjišta, pred očima cijelog svijeta. Patnja, stradanje i bol krajiških Srba međunarodnu zajednicu nije interesovala ni tada, a čini mi se ni danas, 23 godine nakon zločina, jer mnogi od njih još nisu uspjeli da u Hrvatskoj vrate svoju imovinu i ostvare elementarna ljudska prava“, istakao je predsjednik Čubrilović.

Naglasio je da zabrinjava i činjenica da je na sceni u Hrvatskoj sve učestalije povampirenje ustaštva i rasplamsavanja mržnje prema Srbima, zbog čega sjećanje na žrtve „Oluje“ i podsjećanje na ovaj etnički motivisan zločin, gotovo jednak zvjerstvima nad Srbima i drugim narodima u NDH, treba da bude stalna opomena za sve Srbe, posebno za buduće generacije.