Sve veći broj zaraženih

Crne brojke će po svemu sudeći opet zatvoriti škole u Srpskoj

  • 24.10.2020. 19:24

Crne brojke će po svemu sudeći opet zatvoriti škole u Srpskoj. Najavio je to srpski član Predsjedništva BiH, zbog sve većeg broja zaraženih iz dana u dan. 

Ukazuje i na redukovanje radnog vremena u firmama. 

"Očigledno da današnji broj zaraženih u Republici Srpskoj alarmantan i moraćemo da preduzimamo niz mjera kojima moramo da zaštitimo stanovništvo. Vjerovatno će se ponovo morati zatvoriti škole, redukovati radno vrijeme u firmama", kaže Dodik.

Najveći broj zaraženih je od 30 – 40 godina. Zabrinjava sve veći broj okupljanja u zatvorenom prostoru, jasan je ministar zdravlja. Zato i najavljuje nove mjere. 

"Mjere o kojima razmišljamo upravo idu u tom pravcu da pokušamo da smanjimo socijalnu interkaciju, ali da zadržimo i zaštitimo zdravlje stanovništva, ali i koliko je god moguće da očuvamo neku privrednu altivnost koju moramo svakako da imamo, ne možemo da imamo ona zatvaranja koja smo imali u martu ili aprilu kada smo o tome govorili nego sad radimo na ovaj način", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS. 

Institut je već danas nadležnom Ministarstvu poslao nove, oštrije mjere kako bi se smanjio broj zaraženih. Cilj je zabraniti sva okupljanja, jer su oni najčešći uzrok povećanja broja pozitivnih slučajeva. 

"Naš cilj je da u narednom periodu, barem u narednih 14 dana zabranimo sva okupljanja bez obzira o kojim okupljanjima se radi da bismo mogli da stabilizujemo epidemiološku situaciju narednih 14 dana", kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Banjaluka i danas sa najviše zaraženih, i to 82. Očekuje da će u gradu, naredna dva dana biti, 1.500 aktivnih slučajeva i do 2.000 kontakata. 

"To je već jako velika cifra i sve pokazuje da s obzirom da je vani hladnije vrijeme da su ljudi više u zatvorenom prostoru da će taj broj još rasti u narednim danima", kaže Igor Radojičić, gradonačenik Banjaluke.

I Bijeljina posljednjih dana bilježi povećan broj zaraženih. U tom gradu otvorena je kovid bolnica sa dodatnih 40 do 50 mjesta, prva u Srpskoj ovog obima i opremljenosti. Otvaranju su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, kao i ministar zdravlja, Alen Šeranić. I tamošnja laboratorija za testiranje na korona virus od danas će odrađivati više uzoraka. 

Maska, distanca i pojačana higijena još uvijek su jedini lijek protiv korona virusa. Zato, upozoravaju stručnjaci, mjere moraju da se poštuju, kako bi se smanjio broj zaraženih.

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина