Reagovanje Nikole Špirića

Crnadak i Ivanić na Srpsku gledaju jednako kao Pacoli

  • 04.09.2018. 15:56

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nikola Špirić smatra da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić jednako gledaju na Republiku Srpsku kao samozvani ministar inostranih poslova lažne države Kosovo Bedžet Pacoli.

"Ono što posebno iritira u ovom slučaju jeste što su pokušali da kažu da je sa pozivanjem Pacolija saglasna i Srbija, što je, maltene, bila poruka da Srbija želi priznanje Kosova preko Republike Srpske, i to je najumobolnije što su mogli da smisle kao objašnjenje", rekao je Špirić. 

On je naglasio da četiri godine upozorava da nije dobro da predstavnici Republike Srpske u Sarajevu rade bez koordinacije Republike Srpske. 

"Veoma mi je žao što su srpski predstavnici - ministar inostranih poslova i srpski član Predsjedništva BiH - dozvolili sebi da budu predmet ružnih komentara ovih dana", istakao je Špirić.

Prema njegovim riiječima, Crnatka niko ne doživljava kao ministra, sem ovih iz Sarajeva. 

Pacoli je trebalo da se pojavi na trilateralnom sastanku ministara inostranih poslova Srbije, BiH i Turske u Banjaluci uz, kako je to ranije izjavio Crnadak, saglasnost Beograda. 

Reagovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da je u Banjaluku Pacolija pozvao Crnadak "kako bi se dodvorio zapadnim centrima moći". 

"Republika Srpska nije dala saglasnost da BiH prizna samoproglašeno Kosovo, te ni ministar lažne države ne može biti dobrodošao u Republiku Srpsku", rekao je Dodik Srni. 

On je istakao da vrata nijedne institucije Republike Srpske neće biti otvorena za Pacolija. 

"Potez ministra Crnatka da Pacolija pozove u Banjaluku doživljavamo kao provokaciju Republike Srpske na koju su ga nagovorili njegovi strani mentori i njegov partijski mentor Mladen Ivanić. Možda je Bedžet Pacoli najbolja mjera njegovog ministrovanja i najbolji pokazatelj u čijem je interesu Crnadak radio četiri godine", rekao je Dodik.