Načelnik Istočnog Novog Sarajeva

Ćosić: Trg Republike Srbije - jedno od najljepših mjesta Srpske

  • 15.10.2020. 19:56

Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić poručio je da Trg Republike Srbije, koji je večeras svečano otvoren u ovoj opštini, sa svojih 17.000 metara kvadratnih i pripadajućim sadržajima predstavlja jedno od najljepših mjesta u Republici Srpskoj.

Ćosić je tokom svečanog otvaranja Trga podsjetio da se tokom 28 godina postojanja opštine Istočno Novo Sarajevo dogodila rijetka situacija da je samo četiri godine nakon osnivanja promijenjeno njeno sjedište.

- To je pokazatelj da se narod Istočnog Novog Sarajeva i cijelog Istočnog Sarajeva godinama ponaša kao feniks, diže se, stvara i izgrađuje novo. I ovaj trg je prilika da pokažemo koliko ovaj narod može da ide naprijed - rekao je Ćosić na svečanom otvaranju.

On je podsjetio da se na Trgu Republike Srbije u izgradnji krajem prošle godine okupilo 4.000 do 5.000 ljudi kako bi izrazili podršku braći u Crnoj Gori u namjeri da odbrane svetinje.

- To je pokazatelj da je ovo mjesto dobrih namjera, okupljanja i susreta - rekao je Ćosić, ističući da nema mnogo lokalnih zajednica koje imaju park nazvan po Gavrilu Principu, obdanište "Patrijarh Pavle" i Trg Republike Srbije.

On je podsjetio da su odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo jednoglasno donijeli odluku o nazivu trga, kao i da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dobije najviše priznanje ove opštine.

Ćosić je rekao da će naredne godine na Trgu Republike Srbije biti završen spomenik Porodici koji ima dvostruko značenje i funkciju.

- Јedna je da pokaže da su Srbija i Republika Srpska jedna porodica i da nam je Srbija i otac i majka, a da smo mi njena djeca. Drugo - želimo da simbol porodice bude simbol ponovnog okupljanja Srba iz Sarajeva i da Srbi i ostali narodi grade Istočno Novo Sarajevo i da zajedno idemo u svjetliju budućnost - rekao je Ćosić.

On je izaslaniku predsjednika Srbije Aleksandru Vulinu uručio Povelju opštine Istočno Novo Sarajevo.

Dobrivoje Bratić, direktor preduzeća "Ilidža putevi" koje je izvelo radove na izgradnji trga, zahvalio je opštinskom rukovodstvu na ukazanom povjerenju, kao i vladama Srbije i Republike Srpske na finansiranju izgradnje trga.

On je istakao da je novoizgrađeni trg dio kompleksa sa Parkom Gavrilo Princip i da daje pečat Istočnom Novom Sarajevu.

Bratić je izrazio zadovoljstvo što su "Ilidža putevi" opravdali ukazano povjerenje i zahvalio radnicima ovog preduzeća i kooperantima na uloženom trudu da radovi budu kvalitetno i na vrijeme završeni.

U opštini Istočno Novo Sarajevo, u prisustvu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vulina, večeras je svečano otvoren novoizgrađeni Trg Republike Srbije, u čiju izgradnju je uloženo 1.985.000 KM.

Trg Republike Srbije nalazi se između Ulice vojvode Radomira Putnika i Spasovdanske ulice, naslanja se na Park Gavrila Principa i obdanište "Patrijarh Pavle", sadrži centralnu zonu koja je popločana kamenom i kombinacijom behaton ploče, od nedavno su u funkciji fontana i javne česme, a postavljene su i klupe.

Otvaranju trga, između ostalih, prisustvovali su predstavnici Ambasade Srbije u BiH na čelu sa ambasadorom Aleksandrom Đorđevićem, srpski ministri u Savjetu ministara Staša Košarac i Vojin Mitrović, predstavnici grada Istočno Sarajevo i opština u sastavu grada, narodni poslanici Miroslav Vujičić i Nataša Trifković Kulašinac, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, javnog i kulturnog života, te brojni građani.

Donacija Vlade Srbije u iznosu od 1.000.000 evra, iz prvog kruga pomoći lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj u novembru 2017. godine, omogućila je Opštinskoj upravi da raspiše tender i zaključi ugovor za izgradnju Trga.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.