Gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Ćosić: Spomenik stradalim sarajevskim Srbima će biti postavljen

  • 07.03.2021. 09:35

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je Srni da će u ovom gradu biti postavljen spomenik stradalim Srbima, prvenstveno civilima, u proteklim ratovima, koji će svjedočiti da je 20. vijek bio period stradanja Srba na ovim prostorima.

"Јoš ne znam da li će taj spomenik biti postavljen na Vracama, dijelu koji pripada Republici Srpskoj, ili na nekoj drugoj lokaciji. Bitno je to da će on u svakom slučaju biti postavljen. Svjedočiće i govoriti kako su sarajevski Srbi stradali", rekao je Ćosić.

Osim inicijative za postavljanje spomenika stradalim sarajevskim Srbima, Ćosić je najavio da bu uskoro trebala biti gotova i inicijativa koja se odnosi na osporavanje imena i naslova na tablama postavljenim širom Sarajeva, koje govore o Srbima kao agresorima i zločincima.

Ćosić je naveo da gotovo dvije trećine stanovnika Istočnog Sarajeva čine predratne Sarajlije, čiji su preci generacijama živjeli na području Sarajevskog polja.

"Slobodno mogu reći da tapijom, generacijski i genetski polažemo više prava na Sarajevsko polje nego današnji stanovnici Sarajeva", naglasio je gradonačelnik Ćosić.

Ćosić je podsjetio da su Srbi na popisu stanovništva 1971. godine bili većina u Sarajevu, da bi, usljed snažnog doseljavanja iz svih djelova BiH i Srbije, na narednom popisu 1981. godine prevaga otišla u korist tadašnjih muslimana, a današnjih Bošnjaka.

"Niko nama danas nema pravo ovdje da dijeli lekcije o ulozi sarajevskih Srba i njihovom pozicioniranju na ovim prostorima", poručio je Ćosić.

Ćosić je naveo da je u federalnim medijima čitao o diskusiji vijećnika u Opštinskom vijeću Novog Sarajeva o tabli koja govori o postrojavanju boraca Vojske Republike Srpske na Vracama, koju je izvršio general Ratko Mladić, te da je jedan vijećnik rekao da će OHR-u uputiti zahtjev da ta tabla bude uklonjena.

"Ma koliko god neko bude pokušavao skinuti takve table, mi ćemo ih barem duplo više postaviti. Ne da bi nekoga nervirali, već da bi pokazali ulogu Srba na ovom području, kako u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, tako i u daljoj prošlosti", naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

On je ukazao da su sarajevski Srbi mnogo stradali i tokom Prvog i Drugog svjetskog rata.

"Treba reći koliko je Srba maltretirano i koliko je njihove imovine uništeno nakon Sarajevskog atentata, a tek koliko ih je nastradalo i odvedeno u logore i u Austrougarsku vojsku u tom periodu. Onda je došao i Drugi svjetski rat, pa onda i ovaj posljednji", ispričao je Ćosić.

Ćosić je rekao da 20. vijek period strašnog stradanja srpskog naroda, koji niko nema pravo i neće moći da izbriše.

"Mi ovim potezom ne želimo nikoga da vrijeđamo i omalovažavamo. Mi želimo da pokažemo da nikada nećemo zaboraviti svoje žrtve. Mi imamo svoja prava na ovom području i ovdje želimo da živimo", zaključio je Ćosić.