Gradonačelnik Istočnog Sarajeva

Ćosić: Imam većinu od 16 odbornika

11:50, 17.03.2021.
Izvor: RTRS
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas Srni da će u Skupštini grada imati većinu od 16 odbornika od 31 izabranog iz šest skupština opština u sastavu grada.

On je naglasio da će skupštinsku većinu činiti odbornici SNSD-a, Ujedinjene Srpske, SP-a, SPS-a, Demosa, te samostalni odbornik koji je mandat u Skupštini opštine Sokolac osvojio kao kandidat DNS-a.

Ćosić je rekao da se nada da će konstitutivna sjednica Skupštine grada Istočno Sarajevo biti održana između 10. i 15. aprila.

On je naveo da je obaveza gradonačelnika da okupi skuštinsku većinu koja će podržati odluke koje predlaže na Skupštini grada, te da se u skladu sa tim u političkim pregovorima okrenuo partnerima koji su ga podržali, a to su Demos, SPS, SP i Ujedinjena Srpska.

- Na taj način smo formirali i skupštinsku većinu. Trenutno imamo 16 odbornika u odnosu na 15 koji se nalaze u drugom bloku gdje su SDS, PDP i DNS. Јasno je da je na Sokocu veliki broj ljudi iz DNS-a podržao kandidata SNSD-a za načelnika i mislim da je taj dio na neki načini opredijelio odnos snaga i na taj način smo uspjeli da formiramo skupštinsku većinu u gradu - istakao je Ćosić.

On je naveo da je njegova obaveza da sarađuje sa svim političkim partijama i da ima jednak odnos prema svim opštinama u sastavu grada, te da će razgovarati sa opozicijom, uvažiti i neke njihove zahtjeve i zajedno raditi u korist stanovnika grada.

Ćosić kaže da je razgovarao o zakazivanju konstitutivne sjednice sa sadašnjim predsjednikom Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslavom Lučićem, koji će ispoštovati zakonski rok od 30 dana od potvrđivanja mandata.

- Volio bi da to bude što prije, ali ćemo se dogovoriti jer je Lučić u potpunosti legalista i mislim da će zakazatii sjednicu u aprilu - istakao je Ćosić i dodao da će prije konstititutivne sjednice imati pripremni sastanak.

On je napomenuo da bi na konstitutivnoj sjednici trebalo da bude izabran predsjednik i potpredsjednik Skupštine, vršilac dužnosti sekretara, te razriješeni načelnici odjeljenja i zamjenik gradonačelnika i da će, ukoliko budu sve politički dogovorili, sigurno imati i imenovanja vršilaca dužnosti načelnika odjeljenja i zamjenika gradonačelnika.

Ćosić je podsjetio da je Centralna izborna komisija BiH 15. marta objavila da su potvrđeni mandati za 31 odbornika u Skupštini grada Istočno Sarajevo iz šest gradskih opština.

Navodeći da se odbornici u Skupštinu grada sada biraju posredno iz skupština opština, Ćosić je rekao da će se truditi da se omogući izmjena zakonske regulative kako bi se odbornici birali na isti način kao i gradonačelnik i kako bi proces formiranja vlasti u gradu bio zaokružen i završen isto kad i u skupštinama opština.

On kaže da je smetnja što ovaj proces kasni i na neki način usporava rad same Gradske uprave, dodajući da su paralelno sa tim trajali i politički dogovori oko formiranja skupštinske većine u Skupštini grada Istočno Sarajevo.

Najviše mandata u Skupštini grada imaće SNSD, i to 11, potom SDS devet, DNS četiri, PDP dva, dok će po jednog odbornika imati Ujedinjena Srpska, Demos, SP, SPS, a gradski odbornik će biti i odbornik koji je mandat u Skupštini opštine Sokolac osvojio kao kandidat DNS-a, ali se priklonio većini u gradskom parlamentu okupljenoj oko SNSD-a.

Skupštinu grada Istočno Sarajevo čini 31 odbornik, pri čemu se iz Skupštine opštine Pale bira osam, iz skupština Sokoca i Istočne Ilidže po šest, Istočnog Novog Sarajeva pet, a iz Trnova i Istočnog Starog Grada po tri odbornika.