Istočno Novo Sarajevo

Ćosić i Krčmar potpisali protokol o saradnji

  • 27.06.2018. 12:42

Potpisivanjem Protokola o saradnji između opštine Istočno Novo Sarajevo i Garantnog fonda Republike Srpske biće proširena mreža podrške različitim projektima iz oblasti privrede, izjavio je načelnik ove lokalne zajednice Ljubiša Ćosić.

Ćosić je napomenuo da je Garantni fond jedna od najznačajnijih finansijskih institucija Republike Srpske koja zajedno sa Investiciono razvojnom bankom čini okosnicu finsijske podrške kako privredi, tako i javnim instistucijama u Srpskoj. 

"Drago mi je da se u Protokolu o saradnji nalazi dio koji se odnosi na poslovnu zonu "Vranješ". Time ćemo stvoriti mogućnost da privrednim subjektima koji tamo nađu sjedište omogućimo da, u slučaju kreditnih zahtjeva komercijalnim bankama i podnošenjem zahtjeva Fondu, i dobiju garanciju", rekao je Ćosić nakon potpisivanja protokola. 

On je istakao da su potpisivanjem Protokola o saradnji stvoreni uslovi da u narednih 15 do 20 dana bude organizovan sastanak privrednika sa područja Istočnog Novog Sarajeva na kojem će biti predstavljene sve garantne linije za djelovanja u različitim oblastima privrede. 

"Imajući u vidu strukturu privrede u opštini i ponude Fonda siguran sam da će doći do podudaranja. Privreda na području opštine bilježi pozitivne pomake. U prošloj godini privredni subjekti su ostvarili dobit od 20 miliona KM, što znači da se privreda oporavlja i ovakve garancije od Garantnog fonda će biti samo dodatni podstrek", smatra Ćosić. 

Protokol o saradnji Garantni fond je do sada potpisao sa 21 lokalnom zajednicom u Republici Srpskoj. 

Direktor Fonda Radivoje Krčmar napomenuo je da je Fond osnovan radi pružanja podrške razvoju preduzetništva kroz olakšanje pristupa finansijskim sredstvima neophodnim za poslovne aktivnosti preduzetnika u Srpskoj. 

"Mi smo ovdje podržali četiri firme, učestvovali smo i kada je trebalo riješavati problem `Famosa`, tu smo dali dvije garancije. Mi možemo davati garancije i za komunalna preduzeća, ali možemo za preduzeća čiji je vlasnik opština", ističe Krčmar. 

Ovim Protokolom potpisnici će razvijati međusobnu saradnju s ciljem unapređenja i koordinacije aktivnosti. 

Neke od njih su podrška razoju sektora građevinarstva, podrška razvoju stakleničke i plasteničke proizvodnje, podrška razvoju različitih oblika turizma na području opštine, kao i razmjena informacija te stručno usavršavanje kroz organizaciju seminara.


 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм