Istočno Sarajevo

Ćosić: Grad Istočno Sarajevo je iznad svega

  • 02.02.2021. 13:56

Novoizabrani gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da su on i dosadašnji gradonačelnik Nenad Vuković pokazali da im je grad Istočno Sarajevo iznad svega i da im je to prioritet, izvan njihovih političkih opredjeljenja.

Ćosić je nakon sjednice Skupštine grada Istočno Sarajevo rekao novinarima da su, od momenta kada je od Centralne izborne komisije /CIK/ BiH dobio sertifikat, on i Vuković imali različita mišljenja, pa čak i tumačenje pravnih propisa, ali je ispoštovan dogovor od 11. januara i Vuković je danas na sjednici Skupštine grada podnio ostavku na funkciju gradonačelnika, čime je riješeno ovo pitanje.

"Grad Istočno Sarajevo treba da postane mjesto u kojem će biti manje politike, a daleko više rada. Treba da zaboravimo da su neke institucije bastioni političkih partija. Institucije su bastioni građana i ako ih budemo tako posmatrali, više ćemo raditi u korist građana", rekao je on.

Ćosić je istakao da nakon primopredaje dužnosti gradonačelnika u četvrtak, 4. februara, ostaje da svi izabrani odbornici i on kao gradonačelnik što više rade zajedno sa opštinama, kako poslove iz nadležnosti grada, tako i poslove iz nadležnosti opština i što bolje sarađuju sa svim nivoima vlasti.

On je napomenuo da je osam godina bio načelnik opštine i zna kako funkcionišu lokalne samouprave, a trudiće se, kako je rekao, da što prije nauči specifičnosti funkcionisanja grada Istočno Sarajevo i pružiće ruku svim političkim partijama.

"Vrijeme je da u ovom teškom vremenu pošasti zaboravimo na političke teme koje su izazvane lokalnim izborima i vrijeme je da ovu godinu iskoristimo da se stabilizujemo, da zajedno radimo i opet dočekamo 2022. godinu kada su opet izbori", rekao je on.

Ćosić je rekao da će sa pozicije gradonačelnika zajedno sa opštinama u sastavu grada uputiti zahtjev prema Ministarstvu lokalne uprave i samouprave Republike Srpske o izmjenama Zakona o gradu Istočno Sarajevo.

"Odbornici u Skupštini grada treba da se biraju na direktan način. Treba uvažiti specifičnost i veličinu svih opština i da se niko ne osjeti ugroženim i da radimo na jedinstvu i okupljanju od Sokoca do Trnova", poručio je Ćosić.

On je rekao da će njegova ruka biti pružena prema svim ljudima koji žive na prostoru ovog grada.

Ćosić je zahvalio dosadašnjem gradonačelniku Nenadu Vukoviću što ga je pozvao na današnji koktel koji je organizovao nakon sjednice Skupštine grada.