Poslanik SNSD-a u NS RS

Ćorić: U Savjet ministara dolaze oni koje je birao narod

15:48, 20.11.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Ćorić izjavio je da opozicija u Srpskoj negativno reaguje na dogovoreno formiranje Savjeta ministara zbog toga što se prekida njihovo neadekvatno predstavljanje srpskog naroda iz Republike Srpske u Sarajevu.

"Sve izjave koje dolaze iz opozicije ukazuju na njihovu nervozu i nezadovoljstvo jer su, vjerovatno, imali obećanja da će oni i dalje ostati u Savjetu ministara", rekao je Ćorić.

Na konferenciji za novinare Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, čiji je predsjednik, Ćorić je pozdravio usaglašen prijedlog za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltiju i istakao da je Program reformi dokumet koji ne prejudicira članstvo BiH u NATO i ne obavezuje Republiku Srpsku da prihvati članstvo u tom savezu.

"Sigurno je da će ovim postupkom doći do formiranja vlasti na nivou BiH gotovo 13 mjeseci nakon izbora i da će Republika Srpska imati puni kapacitet u Savjetu ministara", kaže Ćorić.

Navodeći da se sutra navršavaju 24 godine od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ćorić je ukazao na veliki značaj ovog dokumenta za Republiku Srpsku, kojoj je garantovao suverenitet u državnoj zajednici BiH.

"SNSD podržava izvorni Dejtonski sporazum koji je garancija mira i stabilnosti na ovim prostorima i time prosperiteta, kako Republike Srpske, tako i državne zajednice BiH", poručio je Ćorić.

On je istakao da svi imenovani i izabrani predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH treba jasno da zastupaju stavove Republike Srpske.

"Vlada Republike Srpske, u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, treba da otvori dijalog oko ključnih pitanja prenošenja nadležnosti na nivo BiH, kako bismo zajedno utvrdili, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, da nadležnosti koje nisu u funciji naroda koji žive u BiH budu vraćene na polazne osnove i osnov Dejtonskog mirovnog sporazuma", rekao je Ćorić.

Govoreći o lokalnim temama, on je kritikovao stanje u preduzećima čiji je osnivač grad Bijeljina, a koja posluju sa gubicima, navodeći kao primjere "Vodovod i kanalizaciju", gradsku Apoteku, Banju Dvorove i "Eko-dep".

"Upozoravali smo da će nedomaćinski odnos gradonačelnika Miće Mićića prema javnim sredstvima u tim preduzećima, kao i ogromno zapošljavanje radi zadovoljavanja koalicionih potreba na lokalnom nivou, izazvati štetu za zaposlene u preduzećima i sve građane koji su korisnici njihovih usluga i pune budžet grada", rekao je Ćorić.

On je pozvao odgovorne da podnesu račune korisnicima usluga i zaposlenima u gradskim gubitašima za loše poslovanje i istakao da će probleme finansirati građani, umjesto da se njihov novac ulaže u razvoj grada.