Poslanik SNSD-a

Ćorić: Rezervni sastav policije jača Srpsku

  • 25.04.2019. 13:27

Formiranje rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj nesumnjivo je jedna od najznačajnijih odluka aktuelnog saziva Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, ocijenio je poslanik SNSD-a Nedeljko Ćorić.

"Formiranje rezervnog sastava policije jača Republiku Srpsku i podiže nivo sigurnosti svih njenih građana", naveo je Ćorić u saopštenju i dodao da je ponosan što je bio dio onih koji su učestvovali i podržali donošenje nacrta Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima. 

Prema njegovim riječima, to je dugoročno važna odluka koja će garantovati da će Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i u budućnosti biti sposobno da odgovori svim zahtjevima i novim bezbjednosnim izazovima sa kojima se suočavaju sve zemlje regiona i Evrope. 

"Rezervni sastav snaga bezbjednosti je praksa koju imaju mnoge zemlje koje se smatraju najdemokratskijim i najsigurnijim državama i zbog toga ne vidim ništa sporno u činjenici da je tim putem krenula i Republika Srpska", naveo je Ćorić. 

Kao predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina, on je ocijenio da je ta odluka od naročitog značaja za stanovnike pograničnih dijelova Republike Srpske, gradova i opština koje se nalaze na takozvanoj "migrantskoj ruti", kao što je Bijeljina. 

"Vjerujem da će Rezervni sastav policije biti od posebnog značaja za građane Bijeljine i drugih graničnih opština i gradova koji su svakodnevno izloženi sve jačem pritisku migrantske krize", naveo je Ćorić. 

On je naveo da, uz uvažavanje i teškog položaja migranata, mnogo građana ima strah za bezbjednost svoje porodice i imovine. 

"Iako MUP Republike Srpske zaista čini sve da dodatnim angažovanjem kontroliše ovu situaciju, svakako će biti ogromna pomoć kada se u taj proces uključe dodatne, profesionalno obučene snage", zaključio je Ćorić. 

Komentarišući jučerašnje saopštenje OHR-a u kom se vlasti Republike Srpske pozivaju da prekinu sa zakonodavnim aktivnostima u vezi sa formiranjem rezervnog sastava, Ćorić je naveo da OHR nema legitimitet da sprečava ili stopira ono što nesumnjivo jesu dejtonske nadležnosti Srpske. 

"Policija i unutrašnji poslovi su isključiva nadležnost entiteta i to je jasno definisano Dejtonskim sporazumom. U tom smislu Republika Srpska ima potpuno pravo da za svoje građane organizuje policijske snage na način koji će u najvećoj mjeri štititi njihovu sigurnost", navodi se u saopštenju.

Ćorić je ocijenio da je OHR, po ko zna koji put, podlegao pritisku političara i dijela javnosti iz Federacje BiH koji bez ikakvih dokaza i gotovo histerično napadaju ovu odluku. 

"Protivnici ove odluke neargumentovano je karakterišu kao nedejtonsku, antievropsku, usmjerenu protiv stabilnosti BiH i jednog naroda ali takve ocjene su politikantske i zaista bez ikakvog osnova. Rezervni sastav policije, kao i uostalom i generalno MUP Republike Srpske, su u službi zaštite sigurnosti svih građana bez obzira na etničku i nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost", poručio je Ćorić. 

On kaže da je očekivano da će napadi doći od onih koji su protiv svakog jačanja institucija Republike Srpske, ali da ga kao narodnog poslanika zabrinjava i rezigniraju osude dijela opozicije iz Republike Srpske i nekih kolega iz Narodne skupštine. 

"Moj stav, kao što je i politika SNSD, jeste da bez obzira na pripadnost stranci postoje određeni inetersi koji su iznad stranačkih, a to su interesi Republike Srpske. SNSD je to nebrojena puta pokazao i dokazao idući i na štetu stranke kako bi se postiglo najbolje za Srpsku", istakao je Ćorić.

Prema njegovim riječima, sa druge strane ima poslanika koji od Narodne skupštine prave cirkus i koriste je za ličnu promociju i medijsku pažnju. 

"To je sramotno prije svega za stranke koje predstavljaju i suguran sam da će, kao i mnogi slični prije njih, brzo biti zaboravljeni i otići u političku penziju", naveo je Ćorić. 

On je istakao da izazovna i teška vremena posebno od političara zahtijevaju odgovornost i ozbiljnost da se odgovori na probleme i potrebe građana koji su brojni. 

"Moramo to imati na umu u svakoj prilici i kod donošenja svakog akta i odluke", zaključio je Ćorić. 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.