Rasprava o Izvještaju o Srebrenici

Ćorić: Jedinstvena prilika za ispravljanje nepravde prema Srbima

  • 14.08.2018. 11:46

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Nedeljko Ćorić ocijenio je da sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o izvještaju o Srebrenici, sazvana na inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika, predstavlja jedinstvenu priliku da se počne sa ispravljanjem najveće istorijske nepravde učinjene nad srpskim narodom.

Ćorić je u pisanoj izjavi medijima pozvao poslanike opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske da pokažu dostojanstvo i odgovornost u ovom značajnom istorijskom trenutku za Srpsku. 

On je istakao da je Narodna skupština najviše zakonodavno tijelo Srpske i kao takva ima i najveći demokratski legitimitet i mandat da bude nosilac ove aktivnosti u koju treba da se uključe svi akteri društva, od akademske zajednice, udruženja građana, do nevladinog sektora i međunarodnih eksperata. 

Najveća odgovornost je, napominje Ćorić, svakako na političarima, poslanicima koji su od građana dobili mandat da ih zastupaju i predstavljaju. 

On kaže da je siguran da je ogromna većina građana svjesna da je sporni izvještaj o Srebrenici pun manjkavosti i netačnosti, da je rađen pod pritiskom i da je kao takav poguban po ugled i poštovanje Republike Srpske i srpskog naroda. 

"Zato danas nijedan poslanik, bio vlast ili opozicija, nema pravo da se ogluši i ostane nijem na ovo pitanje i mora zauzeti jasan i nedvosmislen stav koji će ići u pravcu prijedloga predsjednika Dodika da se izvještaj izmijeni i doradi u smislu istorijske tačnosti i utemeljenosti na činjenicama i istini", istakao je Ćorić. 

Ćorić, koji je i nosilac liste SNSD-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske u izbornoj jedinici šest, dodao je da ovo pitanje prevazilazi izbornu retoriku i da je važnije od dnevnopolitičkih tema i, kako kaže, prepucavanja. 

"Svima, pa i opoziciji, jasno je da ovo nije predizborna kampanja i da je ovo tema koja nam kao Demoklov mač visi nad glavom gotovo 15 godina. NJihovi izgovori kako ne žele sada da podrže ovu inicijativu zbog izborne kampanje su upravo to - izgovori koje je lako prozrijeti. Plašim se da su svojim nedolaskom na jučerašnje konsultacije kod predsjednika Dodika još jednom pokazali i dokazali da ne smiju da podignu glavu od svojih stranih mentora i bošnjačkih partnera iz Sarajeva", upozorava Ćorić. 

Ćorić je izrazio nadu da, iako je upravo zbog probošnjačke politike mnogo časnih ljudi napustilo SDS i PDP, u njihovom redovima ipak još ima "makar trunka časti i obraza da se danas ponašaju dostojanstveno i odgovorno te da će konstruktivno doprinjeti zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske". 

U Banjaluci je u toku posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će biti razmatrana Informacija o izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine. 

Sjednici prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske i direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina i trženje nestalih Milorad Kojić.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.