Obraćanje Radovana Viškovića

Članovi Vlade se odriču polovine plate za Fond solidarnosti Republike Srpske

12:14, 26.03.2020.
Izvor: ATV
Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, poručio je nakon 64. redovne sjednice Vlade Republike Srpske da se svi članovi Vlade odriču 50 odsto primanja za mjesec mart i taj novac će biti uplaćen u Fond solidarnosti Republike Srpske.

Višković je pozvao i sve zaposlene u javnom sektoru da se na osnovu dobrovoljnosti odreknu dijela plate koji će biti uplaćen u Fond solidarnosti.

Prijedlog Viškovića je da radnici koji imaju primanja do 1000 KM se odreknu pet odsto neto plate, a za one koji imaju primanja preko 1000 KM da taj iznos bude 10 odsto.

Višković napominje da nije riječ o smanjenju plate, nego isključivo o dobrovoljnom davanju zaposlenih u javnom sektoru.

"Sugestija svim postavljenim licima koja vrše javne funkcije, rukovodećim državnim službenicima, te direktorima javnih ustanova i javnih fondova da se odreknu dijela svoje neto plate u iznosu do 20 odsto u korist Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske i da potpišu izjave o tom svom odricanju", rekao je Višković.

"Po okončanju marta mjeseca preduzimaćemo dodatni niz mjera, ali isto tako želimo da pozovemo ljude koji su u javnoj administraciji da pokažu solidarnost prema radnicima u realnom sektoru", rekao je Višković.

Ta sredstva isključiuvu namjenu će imati za pomoć radnicima u realnom sektoru koji su pogođeni odlukama štaba za vanredne situacije i koji su pogođeni virusom korona.