Razgovor Pavića i Vigemarka

Ciljevi reformske agende se poklapaju sa ciljevima DNS-a

  • 24.07.2018. 15:39

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić izjavio je danas da DNS izuzetno poštuje reformsku agendu i da smatra da je to nešto čega se mora držati i čiji principi treba da budu putokaz u daljem razvoju.

"Naročito je bitno što se ciljevi reformske agende poklapaju sa ciljevima DNS-a - da mi moramo voditi računa o budućnosti, a budućnosti nema ako nećemo voditi računa o ekonomiji, zapošljavanju i boljem standardu građana", rekao je Pavić u Prijedoru nakon sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Lars-Gunarom Vigemarkom. 

Govoreći o opštim izborima, Pavić je istakao da DNS želi biti nosilac stabilnosti i u BiH i u Republici Srpskoj, da je to pokazao na lokalnom nivou, da se vrlo ozbiljno priprema za kampanju, da će biti ovo najjača kampanja DNS-a, da ima strukture stranke spremne za rad, da želi što veći broj mandata i u Narodnoj skupštini Republike Srpske i u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

"Želimo da budemo odlučujući faktor u odlučivanju u tim institucijama jer bismo time mogli volju građana i naš program unijeti u te institucije i boriti se za njih. Ali, osnova našeg djelovanja nakon izbora biće odgovornost za sve postupke koje preduzimamo", naveo je Pavić i dodao da to znači i pogled u budućnost, a ne neprekidno vraćanje u prošlost. 

Vigemark je naveo da se s Pavićem saglasio i u tome da je potrebno manje nacionalističke retorike, manje priče o prošlosti i više priče o budućnosti za svakoga. 

"Niko ne može zaboraviti prošlost. Važno je ići naprijed i misliti šta ljude najviše zanima, a to su bezbjednost i životni standard. Moja poruka danas je - građani na prvo mjesto i ne dozvolite da se evropski put uspori zbog izbora ili zbog nekih neriješenih pitanja", rekao je Vigemark. 

On je podsjetio da je u Prijedoru prije nepune dvije sedmice otvorena zgrada sa 50 stanova koju je EU finansirala sa gotovo milion evra za povratnike, raseljena lica i izbjeglice, sve one koji su imali potrebu i koji treba da budu uključeni. 

Vigemark je rekao da je važno da ekonomske potencijale dijele lokalne zajednice sa vlastima na entitetskom i državnom nivou. 

"To nije uvijek slučaj i mi bismo voljeli vidjeti da su građani na prvom mjestu, a to je veza koja nam nedostaje. Čuo sam od Pavića da i on lično i DNS žele da se nastave reforme u različitim oblastima i mi smo zainteresovani da pomognemo u tim projektima koji vode ekonomiji i zapošljavanju", rekao je je Vigemark.