Siniša Karan

Cilj da kroz slučaj "Dragičević" bude izvršen udar na MUP RS

  • 27.12.2018. 08:26

Profesor ustavnog prava Siniša Karan ocijenio je da je suština posljednjih dešavanja u vezi sa slučajem "Dragičević" da bude izvršen udar na Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i da ona imaju veze sa procesom ulaska BiH u NATO.

On je rekao da se u godišnjem izvještaju Savjeta ministara koji se tiče ulaska u NATO spominje reforma policije, istakavši da se stavovi u ovom dokumentu generalno protive onim koje ima Republika Srpska u vezi sa ulaskom BiH u NATO i Rezoluciji o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Srpske usvojenoj u Narodnoj skupštini. 

"Kada se pažljivije čita godišnji izvještaj i dio koji se tiče ulaska u NATO, koji treba biti na sjednici Savjeta ministara, mogu se uočiti segmenti prve faze reforme policije. Suština je, dakle, da se izvrši udar na MUP, koji je za njih oružana sila. Podsjetiću da se burno reagovalo na legitimnu i legalnu nabavku dugih cijevi za MUP Srpske, koje svi imaju. Policija Kantona Sarajevo ima više dugih cijevi nego MUP Srpske", naglasio je Karan sinoć za RTRS. 

On je upozorio da izjava hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o potrebi reforme policije nije bezazlena priča i da oni koji ne žele dobro Srpskoj nikada od toga nisu odustali. 

"Jedan od akcionih programa ulaska Crne Gore u NATO bila je reforma policije", podsjetio je Karan. 

Prema njegovim riječima, nema dileme da su sva ova pitanja i dešavanja potpuno sinhronizovana i usmjerena preko legitimnog otpora i zahtjeva nakon stradanja Davida Dragičevića. 

On je rekao da treba imati u vidu i zloupotrebe onih koji ne misle dobro Srpskoj, MUP-u i njenim ostalim institucijama. 

"Plasiranjem dezinformacija žele da institucije Srpske učine nefunkcionalnim. Sada više niko ne zna šta je bila početna, a šta je završna priča u slučaju `Dragičević` i u kakvim pravcima je otišla. Ona poprima potpuno nove konotacije. Ovo, nazovi interesovanje medija i zvaničnika te zluradost onih sa strane, samo pokazuje da nije cilj da se riješi predmet `Dragičević` niti uspostavi mir u Banjaluci i Srpskoj. Naprotiv samo u neredu i nemiru, koji se pokušava izazvati, mogu da dolaze do svojih pokvarenih ciljeva", ocijenio je Karan. 

On je napomenuo da okosnica treba da bude poruka građanima Banjaluke i cijele Srpske da mir i stabilnost nemaju cijenu i da svi kao lojalni građani moramo da učinimo da budemo mirni i dostojanstveni, da poštujemo svoje institucije i da poštujemo Ministarstvo unutrašnjih poslova. 

"Samo na takav način ćemo skupa doći do željenih ciljeva koji su obostrani", rekao je Karan. 

Komentarišući akciju policije na Trgu Krajine u Banjaluci, Karan je istakao da se ni ta ni bilo koja druga policijska akcija ne može generalizovati do te mjere da se govori da li je ugrožena bezbjednost Srpske. 

"Bezbjednost u Srpskoj i Banjaluci nije ugrožena, ona je stabilna. Ovakve akcije i djelovanje policijskih organa govore u prilog stabilne bezbjednosne situacije i snažnih institucija koje se bave bezbjednošću građana. Ovdje imamo potvrdu snage bezbjednosnih institucija, odnosno MUP-a, ali i većine građana koji su u funkciji bezbjednosti", rekao je Karan koji je duže od 30 godina radio u Ministarstvu unutrašnjih poslova na svim nivoima i bio u prilici da izdaje naredbe za upotrebu policijske sile i u funkciji za njeno pravdanje. 

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju postoji i nevjerovatna manipulacija putem društvenih mreža, a pogotovo među mladim koji prihvataju na taj način plasirane informacije zdravo za gotovo. 

"Tu se zapravo radi o dezinformacijama koje stalnim ponavljanjem postaju informacije. U to su uključene i brojne nevladine organizacije i pojedini opozicioni političari, koji zloupotrebljavaju slučaj `Dragičević`", dodao je Karan. 

On je naglasio da je Republika Srpska demokratska i potpuno otvorena zemlja, te da su dokaz za to okupljanja koja na Trgu Krajine traju devet mjeseci, što se ni u jednoj zemlji ne bi moglo dogoditi. 

"Svi znamo da je time kršen Zakon o javnom okupljanju. Policija Srpske prvi put je sada primijenila zakon, odnosno procesuirala nepostupanje po njemu. Taj zakon podrazumijeva mirna okupljanja gdje svi građani Srpske mogu potpuno slobodno ispoljavati svoja politička, socijalna i svaka druga uvjerenja, ali samo u okviru zakona. MUP ne zabranjuje mirna javna okupljanja i ispoljavanje bilo kakvih ideja od bilo koga, pa ni od Davora Dragičevića i grupe `Pravda za Davida`, ali u okviru zakona", rekao je Karan. 

On je poručio da oni moraju shvatiti da su kao organizatori skupa odgovorni za bezbjednost. 

"Ne može se reći da je trg javni, pa na osnovu toga održavati miting. Baš zato što je javni skup, zakon definiše prava građana Srpske. Ovdje su oni zloupotrebom svojih prava ograničili prava drugih građana da koriste trg", pojasnio je Karan i dodao da policija nijednim postupkom nije upotrijebila prekomjernu silu. 

On je ocijenio da će doći do smirivanja situacije u Srpskoj, što će doprinijeti da pravosudne institucije na mirniji način i neopterećene pritiskom javnosti rasvijetle ovaj slučaj.

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)