Izmjene zakona o posredovanju u zapošljavanje

Cilj precizniji podaci o ponudi radne snage

  • 03.07.2019. 19:18

Precizniji podaci o ponudi radne snage, to je osnovni cilj izmjena zakona o kojem su poslanici danas raspravljali. Neophodno je razdvajanje prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica, kaže ministar Duško Milunović. 

"Tako da se mijenja definicija nezaposlenog lica i briše odredba da Zavod za zapošljavanje Republike Srpske vodi evidenciju o licima koja aktivno ne traže zaposlenje, a prijavljeni su na Zavod radi ostvarivanja drugih, prije svega socijalnih prava. Osnovna svrha ovog člana je da se samo lica koja aktivno traže zaposlenje prijavljuju na evidenciju nezaposlenih lica Zavoda," kaže Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

"Ljudi ostaju bez posla, neka preduzeća imaju problema sa uplatom doprinosa i kad se pojavi poslije bivši zaposleni radnik nema pravo, ne može da ostvari, a tako stoji i u zakonu. Mislim da se to sada nešto mijenjalo, prije je bilo 10 mjeseci. Kad je to u pitanju morate zaštiti radnike," rekao je Zoran Vidić, SDS.

U Zavodu za zapošljavanje ponudili su konkretno rješenje. Traže da evidenciju pasivne i aktivne radne snage obavlja Fond zdravstvenog osiguranja. 

"Radnici koji nisu imali pravo na novčanu naknadu, odnosno kojima poslodavac nije uplaćivao doprinose, imaće sada pravo na novčanu naknadu. Takođe, radnici koji prekinu radni odnos na vlasititi zahtjev, ako im nisu isplaćene tri plate ili novčane naknade, takođe će imati pravo na novčanu naknadu," kaže Miroslav Vujičić, direktor Fonda za zapošljavanje Republike Srpske.

Prema zakonu o posredovanju u zapošljavanju, izvršiće se kategorizacija lica. Zavisiće od toga da li pravo na zdravstveno osiguranje ostvaruju kao normirani osiguranici, preko članova porodice, ili kao pripadnici posebnih populacionih kategorija. Obrazlažući zakon o zdravstvenom osiguranju, ministar Alen Šeranić je rekao da lice može steći osiguranje samo po jednom osnovu.  

"Nacrtom ovog zakona će se moći voditi cjelishodnija evidencija o obimu zdravstvene zaštite koja se pruža licima po kategorijama, razdvojiće se djelovanje Zavoda za zapošljavanje u vezi sa nadležnošću koju su imali u smislu prijave lica na zdravstveno osiguranje, a osiguranici će imati neometan pristup ostvarivanju prava iz zdravstvenog osiguranja," rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

A upravo dok se raspravljalo o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, sjednica je prekinuta. Potpredsjednik Narodne skupštine Sonja Karadžić Jovičević dala je pauzu od 15 minuta jer u sali nije bilo dovoljno poslanika za dalju raspravu. Dio poslanika je tokom skupštinskog zasjedanja sjedio u skupštinskom restoranu. Nakon upozorenja vratili su se u salu i sjednica je nastavljena.