Podrška

Cilj ostanak: Vlada Srpske nizom mjera stvara povoljan ambijent za mlade

  • 02.06.2019. 19:35

Podrška u zapošljavanju, roditeljstvu, te obezbjeđivanju stanova, ključni su potezi za ostanak mladih na ovim prostorima. 

Ovo je ujedno i dio mjera koje Vlada Republike Srpske preduzima kako bi stvorila povoljniji ambijent, posebno za mlade ljude. Finansiraju se i projekti omladinskih organizacija, kažu u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Za ove projekte su, u proteklih par godina,  iz budžeta izdvojili oko 23 miliona maraka. Podršku, kažu, pružaju i mladim bračnim parovima.

“Ministarstvo porodice, omladine i sporta od 2008. godine realizuje Poseban program subvencija kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove, koji je direktna pomoć mladima pri rješavanju stambenog pitanja, kao jednog od preduslova za stvaranje porodice. Od početka realizacije programa dodijeljeno je  ukupno 3.708 subvencija, za šta je obezbijeđeno oko 10 000 000 КM”, stoji u saopštenju Ministarstva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković tvrdi, svaki potez Vlade ima za cilj bolji život ljudi u Republici Srpskoj. Nedavno potpisanim memorandum sa Privrednom komorom i Udruženjem poslodavaca, omogućene su plaćene stručne prakse. One koji se najbolje pokažu, kako kaže, čeka posao.

“Pomoć privredi i privlačenje tih stranih investicija evo da otvaraju svoje pogone u Republici Srpskoj i ove mjere Vlade da na neki način Vlada stimuliše poslodavce da povećava plate ljudima”, kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Da se ovakvim mjerama stimuliše ostanak mladih, te da se neki već vraćaju, tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da akcenat treba da se stavi i na izgradnju dovoljnog broja vrtića, kako bi svi koji žele, svoju djecu mogli upisati.

“Da u tom pogledu pomognemo oko stanova, oko prvih poslova, da formiramo poseban fond već od septembra, oktobra ili iduće godine, poseban fond za podršku mladim ljudima, znači onima do 35 godina, u svojim djelatnostima ili prekvalifikacijama, koji žele da pokrenu svoj biznis i da ih podržimo  finansijski za taj prvi posao”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Da bi dale pozitivne efekte, mjere koje Vlada preduzima moraju biti dugoročne, kažu demografi. Mjesta za razvoj uvijek ima, a neophodno je, tvrde, definisati i dodatne politike.

“Jedna od najboljih mjera je ovo sad davanja za nezaposlene majke, koje rode jedno,dvoje ili troje djece, to je jedna od finansijskih mjera. Onda imate nefinansijske mjere gdje se ističe tzv. populaciona edukacija, onda imate vezu između demografije i ekonomije. Moraju se definisati instrumenti za provođenje mjera populacione politike i, na kraju, ono što je najteže, moramo definisati migracionu politiku”, kaže demograf Stevo Pašalić.

Pašalić kaže, dosadašnje mjere su dale određene rezultate. Tako je prošle godine rođeno 229-oro djece više u odnosu na 2017.   

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.