Željka Cvijanović

Cilj komisija za Sarajevo i Srebrenicu je da se utvrdi istina  

  • 18.02.2019. 20:12

Namjera institucija Republike Srpske kada su ušle u formiranje komisija koje se tiču Srebrenice i Sarajeva bila je da se priča u vezi sa stradanjem izmjesti sa političkog terena i da se time bave ljudi koji imaju međunarodni autoritet, te da na osnovu činjenica utvrde istinu, rekla je predsjednik Republike Željka Cvijanović.

Govoreći i formiranju komisija za utvrđivanje istine o stradanjima u Srebrenici i Sarajevu, Cvijanovićeva je rekla da Srpska i njene institucije ne smiju prestati da tragaju za istinom. 

"Mnogo toga što je bilo poslije okončanja rata zasnovano je na stereotipima i mnogim iskrivljenim činjenicama. Pri tome ne želim da povrijedim bilo koju žrtvu ili članove njihovih porodica. Mi govorimo o tome da moramo imati jednake aršine kada je riječ o stradanjima. Bez jednakih aršina, kojih nažalost nije bilo, prosto ne možemo da dođemo do pomirenja", naglasila je ona. 

Cvijanovićeva je za Radio Republike Srpske rekla da je posebno opterećujuće da je, generalno, prilikom vođenja sudskih procesa na nivou BiH i međunarodnom nivou prvo kreirana politička matrica. 

"Napravljen je politički okvir ko je kriv, ko nije, ko je žrtva, ko agresor, a onda se sudskim presudama nastojao popuniti taj politički okvir pa je onda ispalo da su sudske presude u funkciji potvrđivanja politički definisanih teza ili stavova ili nekog zadatog stanja", ocijenila je Cvijanovićeva. 

Ona je rekla da to predstavlja ogromnu frustraciju, prevashodno u Srpskoj, za Srbe koji su smatrali da svi treba da imaju jednak pristup pravdi, a ne da on bude selektivan. 

"Formiranje komisija jedan je od načina da se traga za istinom i dođe do nje i ne sporim da to treba da se radi u svakom pojedinačnom slučaju. Ali kreiranje političke matrice i njeno popunjavanje pravosudnim odlukama apsolutno je dalo iskrivljenu sliku i pogrešne posljedice i, plašim se, trajno uništilo povjerenje među ljudima", naglasila je Cvijanovićeva.  
 

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм