Vlada i sindikat složni

Cilj je jaka Srpska i u njoj dobro plaćeni radnici

  • 30.08.2018. 13:36

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je zajednički cilj Vlade i Saveza sindikata Republike Srpske - jaka Republika Srpska i dobro plaćeni radnici.

"Važno je što je u Republici Srpskoj povećana minimalna plata na 440 KM, a cilj nam je da u narednoj godini minimalna plata bude 500 KM", rekla je novinarima Cvijanovićeva nakon sastanka sa predsjednikom Saveza sindikata Republike Srpske Rankom Mišić i članovima Predsjedništva Saveza sindikata. 

Ona je ocijenila da je važno što su povećane plate i u javnom i u privatnom sektoru, ističući da će rast plata biti cilj i u narednoj godini. 

"Ima osnova za to. U posljednjih šest do sedam mjeseci broj zaposlenih je povećan. Pokrivenost uvoza izvozom je sa 71 povećana na 75 odsto i naša privreda je konkurentna. Dug u bruto domaćem proizvodu sada iznosi 41, a cilj je da bude 38 odsto i sigurno je da se krećemo u dobrom pravcu", podsjetila je Cvijanovićeva i ocijenila da je sistem uređenja plata najzahtjevniji posao. 

Ona je navela da je pod hitno potrebno otkloniti zloupotrebe koje se odnose na isplatu plata, za šta treba pojačan rad kontrolinh organa, iako sada rade mnogo bolje nego u prethodnom periodu. 

Cvijanovićeva je izrazila žaljenje što još nije zaključen opšti kolektivni ugovor u Republici Srpskoj. 

"Nemoguće je objasniti da se ne može prevazići problem regresa. Insistiraćemo da razgovaramo sa poslodavcima i Sindikatom jer se ovo pravo sporovodi u mnogim oblastima", dodala je Cvijanovićeva. 

Prema njenim riječima, nema dugovanja za naknade po raznim osnovama, a to su za prevoz, za rođenje djeteta, smrt člana porodice, za jubilarne naknade. 

Premijer Srpske je navela da Vlada Srpske i Sindikat imaju zajedničko opredjeljenje, a to je što veći broj radnika. 

"Vlada se odrekla 60 miliona KM budžetskih sredstava da bi bile dodate na radničke plate. Radnici nam moraju reći da li su im prava zloupotrebljena, te da li dio plata dobijaju u kovertama i zajednički zadatak medija, institucija i sindikata mora biti otkalanjanje i ukazivanje na propuste", rekla je Cvijanovićeva. 

Mišićeva je naglasila da je, iako je u Republici Srpskoj načinjen prvi korak u povećanju plata, takav trend potrebno nastaviti. 

"Prvi korak je načinjen, ali su nam potrebni dobro plaćeni radnici jer će, u suprotnom, poslovna zajednica ostati bez njih. Povećanje plata će imati puni smisao kada ovaj posao nastavimo", dodala je Mišićeva. 

Ona je navela da je neophodno potpisati opšti kolektivni ugovor. 

"O ovom pitanju nemamo problem sa Vladom Srpske, nego sa dijelom poslovne zajednice. Pitanje na kome smo stali jeste regres. Mislim da imamo dovoljno argumenata da možemo doći do usaglašavanja iznosa regresa jer je opšti kolektivni ugovor važan kao mehanizam za suzbijanje sve ekonomije", istakla je Mišićeva. 

Prema njenim riječima, privedene su kraju određene stvari iz Memoranduma o saradnji koji su potpisali Savez sindikata i Vlada, ali se mora otvoriti pitanje sistema plata i riješiti problem zloupotrebe instituta najniže plate. 

"Zatražili smo i da sutra budu nastavljeni pregovori koji će se odnositi na izjednačavanje koeficijenata i plata radnika u obrazovanju. Od 1. januara naredne godine očekujemo da radnici u obrazovanju dobiju veće plate", rekla je Mišićeva, koja očekuje da budu izvršene izmjene kolektivnog ugovora za zasposlene u lokalnoj samoupravi. 

Mišićeva je napomenula da bi naredne godine trebalo da budu urađene izmjene Zakona o radu. 

Na sastanku je dogovoreno da iz Programa socijalnog zbiranjavanja radnika bude izdvojeno 5,6 miliona KM. 

Sastanku su prisustvovali ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević i ministar pravde Anton Kasipović.