Republički centr za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica

Cikotićeva knjiga održava tezu o Srbima kao jedinim krivcima za rat u BiH

  • 18.06.2020. 11:24

Knjiga "NATO i sigurnost Evrope", autora Fikreta Muslimovića i Selme Cikotića, pokušaj je da se naučno verifikuju paušalno izvedeni zaključci o ratovima na području bivše Jugoslavije zasnovani na izlobiranoj istini u novinskim člancima i izjavama pojedinih međunarodnih zvaničnika, saopšteno je iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U saopštenju se navodi da je ovaj centar, koji se u okviru svojih redovnih poslova bavi i analizama određenih izdanja, dužan da u konkretnom slučaju iznese nekoliko ključnih stavova koje autori knjige krajnje neobjektivno nameću kao nespornu istinu.

"Prije svega, Cikotić, koji se ovih dana pominje kao mogući nasljednik Fahrudina Radončića na mjestu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, te Muslimović nastoje da održe tezu o jednom narodu, Srbima, kao isključivim krivcima za rat devedesetih godina, i drugom, Bošnjacima, kao jedinim žrtvama", ističe se u saopštenju.

Insistirajući na "srbijanskoj agresiji na BiH", naglašavaju u Republičkom centru, autori knjige su svjesno zaobišli činjenicu da je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio tužbu BiH za agresiju i genocid protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

"Između ostalog, Republiku Srpsku i njeno legalno izabrano rukovodstvo stavljaju u ravan sa teroristima, ne navodeći nijedan validan razlog zašto daju takve kvalifikacije", dodaje se u saopštenju.

S druge strane, naglašava se, potvrđena teroristička djela kao što su napad na policijsku stanicu u Bugojnu, Zvorniku, napad na Ambasadu SAD u Sarajevu, kao i na pripadnike Oružanih snaga BiH, autori nisu "naučno obradili".

"Vidljivo je, takođe, da postoji žal što se NATO nije više uključio u rat i Bošnjacima stvorio državu kakvu oni žele, kao i stav da je dalja centralizacija BiH, uz punopravno članstvo u NATO-u, jedini mogući put za BiH, bez obzira na to što se tome protivi jedan od tri konstitutivna naroda u BiH", piše u saopštenju.

Iz Republičkog centra podsjećaju da je Centar objavio publikaciju "Namjernom silom na Republiku Srpsku", gdje je, između ostalog, analizirana uloga NATO-a u ratu u BiH, kao i direktne i indirektne posljedice NATO bombardovanja Republike Srpske, te da je, između ostalog, utvrđeno da je tom prilikom ubijeno 54, a ranjeno 119 Srba.

"S obzirom na to da se NATO otvoreno stavio na stranu takozvane Armije BiH, indirektnom posljedicom može se smatrati progon 120.000 Srba iz zapadnokrajiških opština u ljeto i jesen 1995. godine, kao i monstruozni zločini nad Srbima na Ozrenu iste godine, gdje su mudžahedini ritualno ubijali srpske civile i zarobljene pripadnike Vojske Republike Srpske", podsjeća se u saopštenju.

U saopštenju se navodi i da je zločinima prethodilo bombardovanje releja "Kraljica" na Ozrenu, nakon čega je uslijedila akcija Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH na srpske položaje.

"Indirektna posljedica NATO bombardovanja je i uticaj osiromašenog uranijuma na zdravlje ljudi, o čemu svjedoče, između ostalog, i brojna istraživanja o smrtnosti od karcinoma", zaključuje Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија