CIK zabranio Ujedinjenoj Srpskoj učešće na lokalnim izborima

  • 07.10.2020. 19:03

Ujedinjena Srpska neće moći da izađe na lokalne izbore 15. novembra - jer je CIK BiH poništio njihovu ovjeru za učešće na izborima zbog objave predizbornog spota. Iz CIK-a je navedeno da su u spornom spotu Bošnjaci, Hrvati i Albanci predstavljeni kao neprijatelji Srba, što je prema njihovom tumačenju kršenje Izbornog zakona BiH.

Predsjednik stranke Nenad Stevandić, koji je zbog spota dobio kaznu od 10.000 KM, nema dileme - član CIK-a, Suad Arnautović, učestvovao je u donošenju ove odluke. Ocjenjuje da odluka ima veze sa paraobavještajnim krugovima.

"Biće brzi odgovor pravnog tima, i brza sudska razrješenja, a ako je to tačno i sam Arnautović je najavio obavještajnoj agenturi i pokazao da zapravo on pripada paraobavještajnim agenturama i da je ovo rađeno po nalogu paraobavještajnih centara i političkih centara moći DF-a, SDA i onih koji glume Srbe u Sarajevu", rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Ovo je skandalozan pokušaj da se u Republici Srpskoj sprovede izborni inženjering po nalogu Bakira Izetbegovića, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, koji kontrolišu CIK - reaguje Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. Dodik upozorava, ukoliko Ujedinjena Srpska bude spriječena da izađe na lokalne izbore pod istim uslovima kao svi politički subjekti u BiH, da će SNSD pozvati koalicione partnere da preispitaju učešće na izborima, jer je tijelo zaduženo za fer provođenje izbornog procesa ugrozilo njegovu demokratičnost i dovelo u pitanje povjerenje građana Republike Srpske u izbore.

"Od formiranja novog nelegitimnog saziva CIK to tijelo se ponaša kao subjekt izbornog procesa a ne kao neutralna institucija zadužena za provođenje izbora. CIK je već kršila Ustav mijenjajući rok održavanja izbora, a sada pokušava da promijeni učesnike izbora, ostalo je samo da na kraju preinači i volju naroda na izborima, što bi bio kompletan izborni cirkus, na šta SNSD neće pristati", istakao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Problem sa CIK-om je u tome što je politički obojen, i što će tražiti najmanju sitnicu da kazni nekoga ko ne pripada partijama koje su njih tamo postavile i za čije interese rade - ocjenjuje Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. Uklanjanje sa liste je prežestoka kazna za nešto što je u suštini propagandni stranački materijal, i to neće baš tako moći da ide - poručuje predsjednica Srpske.

"Ići u tako rigoroznu stvar, da vi govorite da neko ne može učestvovati u izborima, neko ko je već afirmisana politička stranka, koja ima svoju politiku, koja nastupa, reaguje, djeluje, i naravno ima određene pozicije, i pokazala se na taj način ono što je njihovo opredjeljenje, i zaista se ne slažem i generalno se ne slažem sa ovim stvarima vezanim za Centralnu izbornu komisiju", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Na odluku CIK-a, Ujedinjena Srpska ima pravo žalbe u roku od dva dana. Iz stranke je saopšteno će njihov pravni tim odlučiti o daljim koracima nakon što zaprime odluku i dobro je razmotre.