Dan srpskog jedinstva

CIjela Srpska okićena trobojkama

  • 15.09.2020. 19:06

Cijela Republika Srpska danas je okićena trobojkama. Od Trebinja pa do Novog Grada slavi se srpsko jedinstvo, sloboda i nacionalna zastava. Upravo podizanjem zastave Republike Srpske na jarbolu i Bijeljina se pridružila obilježavanju ovog značajnog, zajedničkog datuma svih Srba. 

“S ciljem da budemo jedinstveni, ali jedinstveni u zahtjevu u želji i nastojanju da se ne dese više ratovi, da živimo zajedno, da živimo u okruženju koje će poštovati srpski narod, gdje ćemo i mi poštovati sve druge. Cilj nam je da opstanemo na ovim prostorima, cilj nam je prosperitet naših građana”, kaže Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine.

Očuvanje nacionalnog identiteta težnja je i Srba na samom jugu Republike Srpske. Iz Trebinja šalju jasnu poruku, samo sloga će srpskom narodu donijeti dobro.

"Smatramo da je ovo veliki i važan datum za srpski narod, a pogotovo zato što ga slave zajedno Srbija i Republika Srpska. Ovo je veoma bitna poruka, jer mi smo jedan narod i samo zajedno možemo da uradimo više za srpski narod", kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Polaganjem vijenaca na Spomenik solunskim dobrovoljcima, Sokolac i Istočno Sarajevo zajedno su obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tamo kažu da je ovaj datum već 102 godine nepravdeno zapostavljen u istorijskim čitankama, te da je odabir proslavljanja 15. septembra – Dana proboja Solunskog fronta prava poruka za srpski narod. 

“U samom nazivu novog praznika su tri važne poruke za srpski narod - srpsko jedinstvo, sloboda i nacionalna zastava”, kaže Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

“Sokolac je mjesto gdje se odražava sigurno ova današnja poruka i značaj ovoga datuma kada je u pitanju srpsko jedinstvo, jer, ako ga igdje ima, ima ga ovdje na Romaniji", kaže Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Građani širom Srpske poručuju, na ovo su dugo čekali. Vrijeme je, kako kažu, da se konačno počnemo vraćati svojim korijenima.

- “To je trebalo davno da se oformi i odavno da postoji, ali eto, nikada nije kasno.”

- “To su velike stvari za srpski narod u cjelini. Znači, hajde da se već jednom počnemo vraćati svojim korijenima za sve naše uspjehe i sve naše tragedije.”

- “Definitivno nešto što nam treba – sloga, jedinstvo, ono što nas jedino može spasiti u ovim teškim vremenima”, kažu građani.

Važan je ovaj praznik za srpski narod s obje strane rijeke Drine. Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je prije 102 godine, 15. septembra 1918, u Prvom svjetskom ratu, probijen Solunski front.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.