Smatraju ga nepotrebnim

Šest policijskih agencija odbilo Sporazum Direkcije

  • 13.12.2018. 19:09

Sporazum o korišćenju sistema radio-veze između policijskih agencija, danas je potpisalo deset agencija. Na sastanak, koji je organizovao Mirsad Vilić, nije stigao niko iz MUP-a Srpske ni Policije Distrikta Brčko. 

Nepotrebnim Sporazum smatraju i u policijama kantona Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Posavskog i  Livanjskog. U Srpskoj ponavljaju da Direkcija pokušava da pribavi sebi ingerencije koje joj nikako ne pripadaju. A tamo danas tvrde da je riječ o tehničkom sporazumu i da neće zalaziti u bilo čije nadležnosti.

"Suština ovog sporazuma jeste da se unaprijedi komunikacija između operativnih centara kao kontaktnih tački koje se nalaze u policijskim agencijama. U svim situacijama i dalje ostaju u sistemu informisanja i komunikacije uobičajeni načini komunikacije samo kada je zbog hitnosti i brzine potrebno prenijeti bilo koju info koja se tiče druge agencije koristi se sistem radio veze", rekao je Dragan Mitrović, šef sektora za koordinaciju i saradnju direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Ipak, u MUP-u Srpske i dalje tvrde da Sporazum nije ni najmanje bezazlen. Ministar Dragan Lukač za ATV poručuje da iza svega stoje skrivene namjere. Nije, kaže Lukač, isključeno da u Sarajevu kuju planove za MUP Bosne i Hercegovine, u čemu MUP Srpske neće učestvovati.

"MUP je to odbio već u nacrtvu. To nije nadležnost direkcije, oni ne mogu da se bave operativnim nadležnostima, samim tim ne mogu da uvezuju operativne centre koji se bave operativnim nadležnostima BIH i samim tim mup rs u tome neće da učestvuje. Naše nadležnosti nećemo prepustiti bilo kome drugom", rekao je ministar unutrašnjih poslova RS-a, Dragan Lukač.

Zahtjev Direkcije da svoj Operativni centar uveže sa operativnim centrima svih policijskih agencija u BiH je za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, u najmanju ruku neprihvatljiv. Milorad Dodik poručuje da niko ne smije da se miješa u nadležnosti Policije Republike Srpske.

"Podržavam da policija RS sačuva svoju potpunu autonomijju i potpunu nezavisnost kao policijska agencija", poručio je Milorad Dodik.

Primjena sporazuma počeće od 1. februara, a u  Direkciji danas tvrde da sve policijske agencije mogu u bilo kom trenutku da pristupe ili istupe iz sporazuma.  Mirsad Vilić ranije je poslao dopis entitetskim i kantonalnim MUP-ovima i Policiji Brčko Distrikta, kao i Republičkom javnom tužilaštvu i Tužilaštvu BiH, u kom zahtijeva potpis na Sporazum o korišćenju sistema radio veze. U Srpskoj su zahtjev odmah osudili i na taj Vilićev potez gledaju kao na prvi korak ka novoj priči o  reformi policije.