201 zaražen

Četiri osobe u Republici Srpskoj na respiratorima

  • 30.03.2020. 17:52

Jedan zaražen od 186 testiranih, u posljednjih 24 časa. Radi se o starijem muškarcu iz Bijeljine. Novi virus korona u Republici Srpskoj do sada je potvrđen kod 201 osobe, podaci su Ministarstva zdravlja Republike Srpske. Na liječenju je 71 osoba. 

"Jedna je i dalje u Doboju. 20 osoba je primljeno u UKC u Banjaluci,33 osobe su sa srednje teškom slikom, imamo četiri osobe na respiratoru i to su osobe koje imaju komorbiditete, imaju druga udružena oboljenja. Takođe, u izolaciji na UKC čeka 20 osoba na dalju analizu i dalju potvrdu. Na lokaciji pulmologije imamo 13 osoba sa lakšim simptomima koji se liječe u okviru ovog dijela zdravstvene ustanove UKC-a. U Republici Srpskoj konstatujem da imamo ukupno 11 osoba, znači osoba čija su dva uzastopna nalaza pokazala da su negativni na korona virusnakon prethodno pozitivnog nalaza, tako da imamo 11 oporavljenih osoba", kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Osoba koja je pozitivna je stariji muškarac iz Bijeljine koji je na dijalizi, saopšteno je nakon sjednice Gradskog štaba za vanredne situcije. On je peti slučaj zaraze u gradu. Riječ je o ocu već zaražene osobe iz prvog bijeljinskog klastera.

"Ta osoba je odvožena i dovožena psoebnim sanitetom na hronični progam hemodijalize, izolovana je u posebnoj prostoriji, tamo je sprovođen program hemodijalize uz  punu zaštitnu opremu. U međuvremnusmo dobili nalaz da je pozitivan na covid-19 tako da smo je zadržali u bolničkom karantinu", kaže Milica Lovrić, v.d. direktor Bolnice "Sveti Vračevi", Bijeljina.

U karantinima na graničnim prelazima, testirano je 301 lice i svi su bili negativni. Testiranju su podvrgnute 253 osobe u Gradišci, 42 u Brodu i šest u Šamcu. 

"Znači nećemo uzimati više nalaze na samoj granici, odnosno karantinima koji se nalaze pri graničnim prelazima, nego ćemo obaviti trijažne preglede, utvrditi da li je neko od osoba obolio ili nije, s obzirom da imaju pozitivinu epidemiološku anamnezu, i upućivati ih prema karantinima u lokalnim zajednicma. Lokalne zajednice su od prošlog ponedjeljka dobile zaduženje da moraju da formiraju lokalen karantinske ustanove gdje će smještati ove pacijente", kaže Šeranić.

U karantinu u Gradišci se nalazi 136 osoba, u Šamcu 19, a u Brodu 68.

Od juče je u funkciji i karantin na Rači u kojem se nalazi 16 osoba koje su juče prešle granicu sa Srbijom.

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм