Čubrilović za ATV

Stranke iz Srpske da postignu saglasnost o deklaraciji SNSD-a

  • 24.09.2019. 22:13

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kaže da deklaracija SDA nosi veoma loše poruke, te da bi bilo dobro da stranke iz Republike Srpske postignu saglasnost o deklaraciji SNSD-a, a da Srpska iznese stav posredstvom parlamenta.

Čubrilović je naglasio da deklaracija SDA vraća sve u BiH 30 ili 50 godina unazad, te da je problem što potiče od državotvorne političke partije jednog naroda i ima nepodijeljenu podršku kod Bošnjaka - i intelektualaca i političkh stranaka.

"Mislio sam da nikada nećemo dočekati ponavljanje istorije", rekao je Čubrilović večeras gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Alternativne televizije.

Čubrilović je rekao da nedavni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske u Beogradu nije nikakva velikosrpska zavjera, kako to neki u BiH žele da predstave.

On je naveo da Vučić tada ponovio podršku dejtonskoj BiH i dogovoru unutar nje.

Čubrilović je istakao da političku situaciju u BiH dodatno komplikuje blokada konstituisanja zajedničkih institucija. "Nije blokirano samo formiranje Savjeta ministara i parlamenta BiH. Ništa nije urađeno ni u FBiH. Samo je Republika Srpska zaokružila proces implementacije izbornih rezultata", rekao je Čubrilović.

On navodi da SDA nije moguće isključiti iz formiranja vlasti na nivou BiH, već treba tražiti kompromisna rješenja - da sistem vlasti u BiH profunkcioniše na dobrobit građana, a nikako se zakivati u svoje odluke.

Čubrilović ističe da problem nije samo između Republike Srpske i stranaka iz FBiH, kako se želi pokazati. "Ni međunarodna zajednica nije nevina u svim ovim odnosima, uvođenja novih zahtjeva svaki put kada treba da bude postignut dogovor i miniranja potpisanog sporazuma lidera stranaka", naglašava Čubrilović.

On napominje da se, ne budu li svi tražili kompromis, BiH ne može nadati razvoju infrastrukture, otvaranju novih radnih mjesta.

U vezi sa vraćanjem nadležnosti Srpskoj, Čubrilović kaže da Srpska to ne može jednostrano učiniti."Nadležnosti se vraćaju na isti način kao što su i prenesene, a to znači da svi parlamenti moraju usvojiti odluku o tome. Ali, ako se bude radilo na ovaj način, ne treba isključiti nijednu mogućnost", naglašava Čubrilović.

Govoreći o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je naveo da će Poslovnik biti izmijenjen da bi bio efikasniji.

"Očekujem da šefovi klubova dostave prijedloge, da formiramo zajedničku komisiju i da probamo konsenzusom postići izmjenu Poslovnika", istakao je Čubrilović.

Kada je riječ o smjeni potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Senada Bratića, Čubrilović je naveo da je Bratić prisustvovao Kolegijumu koji je zakazao posebnu sjednicu o njegovom razrješenju na kojoj je zahvalio kolegama za saradnju i naveo da smjenu razumije kao političku odluku.

"Poslije zakazivanja te sjednice nema više nikakvih ostavki jer dnevni red može promijeniti samo predlagač posebne sjednice", pojasnio je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, Bratićeva ostavka nije predata prema Poslovniku Narodne skupštine Republike Srpske. "Neupitno je da je posebnu sjednicu trebalo odraditi onako kako je i odrađena", napomenuo je Čubrilović.

Čubrilović, koji je predsjednik Demosa, rekao je da nije bilo zvaničnog razgovora o rekonstrukciji Vlade Republike Srpske, te da podržava namjeru premijera Radovana Viškovića o uvođenju reda u javnim preduzećima, pogotovo u onima od kojih se očekuje da doprinesu ukupnom razvoju Republike.

"Ne smije se dozvoliti da ta preduzeća budu gubitaši i dio tereta. Ukoliko Višković istraje taj posao treba nastaviti i u drugim segmentima. Pozdravljam i njegov stav da ne može samo jedan čovjek biti odgovoran", naglasio je Čubrilović.

On smatra i da treba provjeriti sve diplome u javnom sektoru, te da je greška što se uopšte došlo u situaciju da postoje diplome sumnjive vrijednosti. "Podržavam to što radi premijer Višković", dodao je Čubrilović.

Prema njegovom mišljenju, najavljeno poskupljenje struje je opravdano i neminovnost po svim obrazloženjima.

Kada je riječ o natalitetu, Čubrilović kaže da su beneficije koje daje Republika dobre, ali nisu dovoljne, te da treba stvarati uslove za bolji život, otvarati radna mjesta, poboljšati obrazovanje.

On je rekao da je Demos zadovoljan pozicijom i odnosima u okviru vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, navodeći da nema razmimoilaženja o najbitnijim pitanjima kao što su pozicija Republike Srpske, međunarodna pozicija Srpske i odnos prema Srbiji. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.