Predsjednik NDP-a

Čavić: U potpunosti ispoštovana procedura o vojnoj neutralnosti

  • 06.08.2019. 15:38

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, koji su postigli lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović napravljen u okvirima rezolucije o vojnoj neutralnosti i akata Narodne skupštine Republike Srpske iz 2017. godine.

"Kada se pogleda preambula i svi članovi ovog sporazuma niko ne može osporiti ništa, izuzev što će biti različitih primjedaba i tumačenja na član tri sporazuma", kaže Čavić, naglasivši da taj član predstavlja okvir u kojem je u potpunosti ispoštovana Rezolucija o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske usvojena 2017. godine. 

Navodeći da je sporzaum prihvatljiv za NDP, Čavić je naglasio da član tri ima tri ključna parametra koji određuju poziciju Republike Srpske i uklopljene su u okvir Rezolucije o vojnoj neutralnosti. 

On je pojasnio da je u članu tri jasno precizirano da će se integrativni procesi voditi u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući pri tom interese i stavove svih nivoa vlasti. 

"To po automatizmu znači da su definisani mehanizmi koje je svaki nivo vlasti unio u ovaj sporazum i to nije samo član tri, već postoje i oni koji su veoma bitni za hrvatsku stranu i niže nivoe", kaže Čavić na konferenciji za novinare nakjon sastanka vladajuće kolacije u Republici Srpskoj. 

On je rekao da je u članu tri potpuno jasno definisano da je Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske kao nižeg nivoa vlasti u odnosu na parlament BiH sa svojom definicijom vojne neutralnosti uključena u prvi stav člana tri ovog sporazuma. 

"Najbitnije je da unapređenje odnosa sa NATO-om ne prejudicira konačno rješenje u vezi sa članstvom BiH u taj savez", istakao je Čavić. 

On je podsjetio da je Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske precizna u tom pogledu i da sve aktivnosti ne određuju članstvo, te da se u svim varijantama sve završava referendumom koji je definisan u njenim završnim odredbama. 

"Posebno je bitno sa stanovišta budućih aktivnosti da se u rad u vezi sa pitanjem NATO saveza u punom kapacitetu uključuje Predsjedništvo BiH koje ima dva mehanizma zaštite", pojasnio je Čavić. 

On je rekao da se sva pitanja odbrane po Zakonu o odbrani donose punim konsenzusom u Predsjedništvu BiH, što znači da nijedan član Predsjedništva ne ne može biti preglasan te da bez konnsenzusa nema rješenja. 

"Kada se ovo definiše i kao spoljno-političko pitanje, takođe postoji mehanizam koji je skoro oproban u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Spoljna politika koja je u nadležnosti Predsjedništva BiH daje mogućnost da član Predsjedništva iz Republike Srpske pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i time obori svaku odluku Predsjedništva BiH dvotrećinskom većinom u parlamentu Republike Srpske koja postoji u vladajućoj koaliciji", podsjetio je Čavić. 

On je izrazio nadu da će ovaj sporazum biti realizovan u okviru 30 dana kako je i predviđeno te da će se konačno preći na životna pitanja - infrastrukturne projekte, monetarni sistem, ekonomska pitanja.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок