Akcija "Brend"

Carinici koji su uhapšeni zbog mita proslijeđeni u Tužilaštvo BiH

  • 27.02.2019. 19:13

Mobilni telefoni, SIM kartice, laptop i više od 30 hiljada maraka - sve je to oduzeto u akciji "Brend", u kojoj je SIPA uhapsila 11 carinika osumnjičenih za uzimanje mita tokom ove i prošle godine.

Carinici su prvo ispitani u SIPA-i, nakon čega su proslijeđeni u Tužilaštvo BiH. SIPA je prije toga  pretresla 22 lokacije, u Banjaluci, Novom Travniku, Orašju, Bužimu, Brčkom, Brodu, Odžaku, kao i na graničnim prelazima Gradiška, Orašje i Šamac.

"Pretresi su izvršeni po naredbi Suda BiH prilikom čega su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa počinjenjem krivičnih djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", u vezi sa krivičnim djelima "Primanje dara i drugih oblika koristi" i "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja"", saopštila je SIPA.

Iz Tužilaštva stiže samo informacija da je ispitivanje u toku, i da će se više znati najvjerovatnije sutra ujutru. Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koju su juče pretresali inspektori SIPE, kažu da nisu dobili zvaničnu obavijest o tome za šta se njihovi radnici terete. Podsjećaju da su svi nevini dok se ne dokaže suprotno, ali da je u slučaju mjera pritvora, procedura - jasna.

"Mi moramo sačekati odluku Tužilaštva BiH za svakog pojedinačnog službenika, i u skladu sa tom odlukom Uprava će uraditi naredne korake kad je u pitanju svaki pojedinačni službenik. Ukoliko se nekom od službenika odredi mjera pritvora, to znači automatsku suspenziju sa radnog mjesta do okončanja te izrečene mjere", istakao je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Akcija hapšenja je sprovedena pod budnim okom Suda i Tužilaštva BiH. U svemu su učestovali i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.