Čeka se potvrda Glavnog odbora

Burno u Socijalistima: Đokić iz stranke isključio Selaka, Skoku i Savanovića

  • 24.01.2020. 18:37

Gradski odbor SP-a Banjaluka biće raspušten, a Maksim Skoko, Goran Selak i Milenko Savanović biće isključeni iz Socijalističke partije, ukoliko Glavni odbor potvrdi odluku lidera stranke. 

Petar Đokić crvene kartone podijelio je poslanicima i članovima izvršnog odbora Socijalista, nakon što su sinoć, zbog, kako su naveli, narušenog ugleda stranke, zatražili njegovu smjenu sa ministarske pozicije u Vladi Srpske, ali i sa mjesta predsjednika stranke. 

Đokić odbacuje sve što mu stranačke kolege stavljaju na teret, i poručuje da nema razloga da napusti pozicije. Uz sve to, poslao im je  poruku da vrate poslaničke mandate. 

"Ja očekujem od svih onih koji ostanu definitivno nezadovoljni koji ne žele da sarađuju sa Socijalističkom partijom da vrate mandate Socijalističkoj paritiji. Ja odbacujem sve ono što su oni govorili u pogledu nekih njhovih razloga da se eventualno pokreće postupak promjene nas socijalista u Vladi Republike Srpske. Razlog zbog koga su oni postupili onako kako su postupili, vidim u tome da nisu ostvareni neki njihovi zahtjevi i lična očekivanja"; kaže Đokić.

Od vraćanje mandata nema ništa, jasni su u poslaničkom klubu SP-a. Petru Đokiću poručuju da se drži Statuta i da prestane sa predstavama za javnost. 

"Od nas pet poslanika, svih pet smo članovi Glavnog odbora partije, a samo Glavni odbor može da donese takvu odluku. Tako da ova odluka nije utemeljena na statutu, a predstavlja pokušaj da se utišaju oni koji pozivaju na odgovornost u partiji", poručuje Maksim Skoko.

Na odgovornost su poslanici socijalista pozvali i sinoć kada su napustili sjednicu izvršnog odbora jer nisu željeli da pruže podršku predsjedniku stranke. Poručili su da se nakupilo svega, i da brod kojim upravlja Petar Đokić, sve više tone. 

"Imamo u javnosti prisutne činjenice da se narušava Socijalistička partija, da se narušava ugled Socijalističke partije i da idemo u pravcu kojim se odstupa od programskih načela naše partije, jer se u nekim oblicima ne poštuje Statut Socijalističke partije", kaže Goran Selak, poslanik SP u NSRS.

Iako je sjednicu Izvršnog odbora napustilo nekoliko članova, odbor je ipak izglasao podršku Petru Đokiću. 

"Izvršni odbor naše partije ne podržava samoinicijativno djelovanje grupe narodnih poslanika Socijalističke partije, odbacujući njihove zajhtjeve kao neosnovane. Izvršni odbor je doni odluku da daje podršku Predsjendiku naše partije", kaže Slobodan Protić, predsjednik Izvršnog odbora SP-a

To su unutarstranački problemi, u koje SNSD ne želi da se miješa i žao mi je što se to dešava  poručio je lider SNSD-a Milorad Dodik. 

"Sve što su procesi mi posmatramo kao unutrašnju stvar te partije, nemamo namjeru da se u to miješamo, niti da utičemo, niti da sprječavamo. Ali u svakom slučaju posmatraćemo i vidjećemo na koji način će se taj proces odvijati", kaže lider SNSD-a, Milorad Dodik.

Maksim Skoko, Goran Selak, Risto Marić, Andrea Dorić i Savo Vulić potpisali su zahtjev Predsjedniku Vlade Republike Srpske da smijeni Petra Đokića sa mjesta Ministra energetike i rudarstva. Zahtjev su obrazložili novonastalim problemima unutar stranke. Poručili su da je stranci potreban moralni preporod.