Bezbjednost na zadovoljavajućem nivou

Burno u Narodnoj skupštini zbog Izvještaja o radu MUP-a

  • 03.07.2018. 19:02

Izvještaj Ministartstva unutrašnjih poslova RS za prošlu godinu jedan je od najpovoljnih otkad postojimo – pohvalio se ministar, Dragan Lukač. Poručuje da je stanje javne bezbjednosti u Srpskoj na zadovoljavajućem nivou, i da je stopa kriminaliteta opala za 5,3 odsto. 

"Takođe ste vidjeli u jednom petogodišnjem presjeku da je u pitanju jedan uspon dobrih rezultata MUP-a, takođe rasvjetljenosti krivičnih djela, gdje istovremeno pada broj krivičnih djela iz godine u godinu, i to su samo dobri rezultati MUP-a koji su evidentni", rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Statistika koju je prezentovao ministar nije ubijedila opoziciju da su građani Srpske bezbjedni. Podsjećali su na neriješena ubistva, kao i na slučajeve privrednog kriminala sa višemilionskom štetom. Ipak, rasprava je brzo otišla ka Izvještaju Anketnog odbora. Opozicija je prijedlog zaključaka vladajuće koalicije nazvala sramnim, dok su im vladajući odgovorili da je Anketni odbor otišao u potpuno pogrešnom pravcu. Bilo je i onih koji su poručili da je MUP-om ovladala politizovana manjina, i da ministar ne bi trebalo da bude stranački funkcioner.

Pročitajte još: Lukač: Morbidne konstrukcije predstavljaju pucanj u prazno i promašaj VIDEO

"Politika je duboko ušla u MUP, do osnovnih organizacionih jedinica, da određuje ko će biti policajac, ko će biti saobraćajac, ko će raditi u Čelincu, ko će raditi u Banjaluci. Radiće oni koji su naklonjeni politici. Drugi neće dobiti ni nagradu za hvatanje razbojnika golim rukama, a kamoli šta drugo", kaže Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u NS RS.

Lukač odgovara da su opozicione teze neistinite, posebno ona da MUP-om rukovodi stranka čiji je član. U njegovu odbranu stali su poslanici iz vladajuće koalicije. Poručuju da je dosta primjedbi koje je opozicija iznijela trebalo da bude upućeno Tužilaštvu ili sudovima. Kažu i da priča o ministru unutrašnjih poslova koji nije politička ličnost nema nikakvog smisla. 

Pročitajte još: Lukač: "S gospodom gospodski, s ciganima ciganski"! VIDEO

"Ja ne znam nijednu zemlju, ili sam ja neuk ili neobaviješten, u kojoj ministar unutrašnjih poslova nije politička ličnost. Ministar unutrašnjih poslova jeste, i treba i mora, i u svakoj državi je politička ličnost", istakao je Dragoljub Davidović, poslanik SNSD-a u NS RS.

Ministar unutrašnjih poslova pozvao je poslanike da glasaju za Izvještaj, jer, kaže, brojke govore same za sebe. Složio se da je prošle godine bilo nekih negativnih dešavanja, posebno kada su u pitanju sumnjive radnje u pojedinim javnim preduzećima, ali da, kako tvrdi, MUP i to detaljno istražuje.