Jelena Trivić pisala Glavnom odboru

"Bundalo pokušao 'mali puč', odlučiću o pravcima budućeg političkog djelovanja"

  • 15.06.2020. 10:42

Jelena Trivić, poslanik PDP-a, uputila je pismo članovima Glavnog odbora ove partije, optužujući kolegu poslanika Pericu Bundala da je pokušao da joj preotme poziciju šefa poslaničkog kluba, ističući da je zbog toga u dilemi da li uopšte više treba da da bude u klubu PDP-a, saznaje ATV.

U pismu Glavnom odboru, Trivićeva je optužila Bundala za, kako se izrazila, „mali puč“ jer je na nedavno održanoj sjednici poslaničkog kluba pokušao da nametne izbor šefa kluba, sa isključivim zahtjevom da to ne bude ona. Ona je optužila Bundala da direktno radi „u nečijem interesu“, a da to nije interes PDP-a.

Pismo prenosimo u potpunosti:

"Poštovani članovi Glavnog odbora,

Želim da vas informišem da je na sinoć održanoj sjednici Kluba poslanika, na kojoj nisam bila prisutna jer sam bila u Palama, šef kluba Perica Bundalo, bez znanja Predsjednika PDP, g. Borenovića i bez mog znanja kao zamjenika šefa kluba, u konačnici bez mog prisustva, dakle u krnjem sastavu kluba, pokušao da izvede nešto što ne znam kako bih nazvala osim „mali puč“. Naime, prema informacijama koje sam dobila od pojedinih članova kluba, g. Bundalo je nametnuo tačku izbora šefa kluba bez da je to bilo planirano sa ostalim članovima kluba i predsjednikom stranke, pokušavajući da predloži da to isključivo ne budem ja, te zaključak da se izbor šefa kluba ostavi za nakon lokalnih izbora, dok je dogovor predsjednika stranke o čemu je informisao potpredsjednike, bio da izbor šefa Kluba ostavimo za pred prvu redovnu sjednicu Narodne skupštine, da ne žurimo s tim pred posebnu sjednicu koja se održava danas. 

S obzirom da jeste u toku dilema u vezi kandidata za gradonačelnika Banja Luke, o čemu potpuno otvoreno i ljudski razgovaram sa Draškom i vrhom partije, procjenjujući ko ima najveće šanse, rekla sam predsjedniku partije nedavno, kao i Drašku i pojedinim članovima partije, da naravno ne bi bilo normalno da budem i kandidat za gradonačelnika i šef kluba i to zaista želim da istaknem.

Dakle, ne pišem ovo jer je Perica Bundalo osujetio „moje namjere“ da budem šef kluba već zato jer je to uradio na jedan nelegalan način. Svjesna takođe činjenice da su ga u klub podržali pojedini poslanici, postavljam sebi pitanje da li ja treba da vodim takav klub.

Vas informišem kako o vome ne biste čitali iz medija. Namjera mi nije da veličam sebe i nije mi povrijeđena sujeta, ali odavno je poznato da g. Bundalo ne radi u interesu PDP.

Dogovor na klubu kada je formiran je bio da on bude šef šest mjeseci, to je spletom okolnosti prolongirano na više od godinu i po dana i onda nas je dočekao ovakav rasplet. Svjesna sam da su ovakve stvari najmanje potrebne partiji, da se bavimo sami sobom. Ali zalažući u ovoj borbi svoju porodicu, prijatelje, posao i samu sebe, najmanje što želim jeste da dijelim zajednički prostor sa ljudima koji direktno rade u nečijem interesu, a da to nije interes Partije niti naroda Republike Srpske.

Ja sam na sinoćnjoj sjednici kluba na kojoj nisam bila, predstavljena kao remetilački faktor, kao neko ko „solira“ što možda sve jeste istina. Ali postoje organi stranke koji treba da sankcionišu takvo moje ponašanje, a ne da se o tome raspravlja na klubu poslanika gdje nisam imala priliku ni da se branim.

Neke od konstatacija koje je g. Bundalo koristio su, „ona neće biti moj šef kluba“, ako treba „pocijepaćemo klub“, itd. možemo se slagati ili ne slagati, ali meni nikad uinteresu nije bilo da pocijepamo klub, čak ni poslije Pelješkog mosta kada je bila zrela situacija za tako nešto, ja sam bila ta koja je cijelu situaciju smirivala i pristala na dogovor da Perica ostane šef kluba dok se to sve ne slegne, da ne bi ispalo da smo ga mi smijenili, a instalirali mene.

Dogovor tada iz avgusta prošle godine je bio, prema zahtjevu Perice Bundala, da dobije 6 mjeseci da se slegne tema Pelješkog mosta i da sam odluči kada će se povući. Tih 6 mjeseci je odavno prošlo. Ja sam prihvatala svaku opciju koju mi je nudio predsjednik partije. Zašto sam ja bila prijedlog za šefa kluba, treba da se vratimo na prvi Glavni odbor poslije opštih izbora kada je to dogovoreno na Klubu i Glavnom odboru, da Perica bude 6 mjeseci dok se ja ne „uhodam kao novi poslanik. Istini za volju, meni pozicija šefa kluba i nije nešto za šta bih se grčevito borila, ali sama činjenica da se o meni na klubu raspravljalo bez mog prisustva, gdje su iznošene kvalifikacije o meni, kakav sam ja to čovjek i političar, otvara meni dilemu da li ja treba da pripadam takvom klubu.

Istina je da sam ja profil čovjeka koji možda nije za politiku, barem ovakvu kakvu imamo mi u Republici Srpskoj, istina je da sam malo „tvrđi“ karakter i teško podnosim neprincipijelnosti, ali zar našoj političkoj sceni ne treba jedan tvrđi karakter, zar PDP-u ne treba osoba poput mene, bez namjere da o sebi pišem u superlativu.

Još želim istaći, da sam se poslije slučaja „Pelješki most suzdžala da ne širim priču o prijetnjama koje mi je tada uputio Perica Bundalo, riječima: „budeš li glasala kako ti želiš ne znaš me ko sam i na šta sam spreman“. Ponovio je to nekoliko puta, prijetećim tonom. Naravno, ja sam glasala po svojoj savjesti. Treba istaći i da tada Partija nije odlučila kako će se glasati, jer nije održana ni sjednica Kluba ni sjednica Predsjedništva stranke. Te prijetnje nisam zaboravila, ali ih jesam ostavila iza sebe, očigledno g. Bundalo nije.

Ovaj put ne želim niti mogu da se suzdržim da vas o ovome informišem.

Trudila sam se za ove 4 godine koliko sam u Partiji da pružim svoj maksimum, da se ponašam i djelujem u skladu sa vrijednostima i programskim ciljevima Partije, da ne štetim ugledu Partije, čak naprotiv, da ga nadograđujem zajedno sa svima vama. Znam da ovakva pisma nisu popularna, ali ja jednostavno ovo ne mogu prećutati i pustiti da se riješi samo od sebe. Smatram da Glavni odbor kao organ treba da budu upoznat o ovome.

Ja ću svoje formalne zahtjeve uputiti Predsjedništvu stranke i Predsjedniku Borenoviću i na osnovu postupanja po mom zahtjevu odlučiti o pravcima svog budućeg političkog djelovanja.