Brže i efikasnije sprečavanje zloupotrebe zdravstvenog osiguranja

  • 02.10.2020. 19:16

Od danas će se još brže i efikasnije sprečavati zloupotrebe zdravstvenog osiguranja u Republici Srpskoj. Potpisan je sporazum između Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Fonda zdravstvenog osiguranja koji to omogućava. Koliko je komunikacija na ovom polju važna, govori i činjenica da je presjek podataka 2015. godina, kada je počela saradnja između ministarstva i Fonda, otkrio 30 hiljada nepostojećih korisnika kojima se uplaćivalo zdravstveno osiguranje. 

"Kao korisnici dokazali smo da su podaci sigurni, što je najbitnije za javnost. Ti podaci nama omogućuju da pravičnije rasporedimo sredstva, jer i naši ugovori sa domovima zdravlja se prave na osnovu stvarnog broja osiguranika", kaže Dejan Kusturić, direktor FZO.

Sporazumom kojeg su potpisale predviđeno je da dva puta mjesečno dvije institucije razmjenjuju podatke o preminulim korisnicima zdravstvene zaštite.

"U cilju da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima blagovremenu informaciju kada se desi smrt korisnika zdravstvenog osiguranja, a da bi se spriječila zloupotreba. Na osnovu Sporazuma i tehničkog protokola FZO će periodično, tj. dva puta mjesečno vršiti tzv. preklapanje podataka tako da će na taj način dolaziti do saznanja ko je od korisnika zdravstvenog osiguranja preminuo", kaže Senka Jujić, ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Neažuriranje podataka nekada se dešava, ne samo zbog namjere zloupotrebe, već i zbog komplikovane procedure. Članove porodice preminulog, u ionako teškoj situaciji, čeka i nepoznata proces prijave smrti bliske osobe. Otežavajuća okolnost je ako preminuli nema članove porodice, pa se za to mora pobrinuti treće lice koje je prvo saznalo sa smrt.

"Za upis činjenice smrti je potreban izvještaj sa kliničkog centra o smrti i potvrda o smrti. Dođu, naravno, gradska uprava, kancelarija broj osam. Nama dolaze sva lica, nebitno iz kojeg su grada, a da su preminula na kliničkom centru, mi vršimo upis činjenice smrti", kaže Nikolina Petrović, matičar.

Sporazum o razmjeni podataka Ministarstvo uprave i lokalne samouprave zaključilo je i sa Fondom penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja najavljuju i saradnju u vezi sa razmjenom podataka za novorođene, kako bi se olakšala i ubrzala procedura prijave.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.